Za posledních čtrnáct dní se vyrojilo tolik nových piv, že jsme je sotva stíhali vyhledávat a ochutnávat. V následujících řádcích se s vámi podělíme o ta nejzajímavější a nejlepší z nich. Piva jsou to opravdu různorodá, slabá, výrazně silná, hodně chmelená, nakuřovaná, pražená… nu, vybere si snad každý :)
K příležitosti pálení čarodějnic uvařilo několik pivovarů speciální pivo. Beskydský pivovárek šel do boje opět s IPA (jako sezónní piva zde snad nic jiného nevaří :)), tentokráte zvanou Black Magic. Mělo by jít o černou IPA, nicméně barevně je spíš taková temně měděná (nejdříve jsme si mysleli, že nám natočili špatné pivo :)). Pivo je karamelové a chmelově ovocné – s pomerančovou kůrou, tropickým ovoce, třešněmi, i trochou bylinných a topinkových tónů. Příjemná záležitost.
Druhé pivo k čarodějnicím uvařil pivovar Antoš speciálně pro hospody Zlý časy a Kulový Blesk. Je to polotmavá patnáctka Čáryfuk, příhodně se jedná o nakuřovanou IPA. Je pěkně uzená a kouřová, karamelová i nasládlá, s ovocnými tóny – převážně s kandovaným ovocem a pomerančovou kůrou. Zajímavé, vyvážené a skvěle pitelné pivo. Tyto moderně chmelené nakuřované ejly jdou z nějakého zvláštního důvodu českým pivovarům opravdu skvěle.
Po dlouhé době jsme narazili na piva z dílny Joe’s Garage. Jedná se o snad první český „pivovar bez pivovaru“, je vedený známým zřizovatelem minipivovarů Josefem Krýslem. Jeho nové pivo Abbey Ale je příjemně karamelové, jsou znát tóny belgických kvasinek – ovocné (broskve, pomerančová kůra) i kořeněné (hřebíček a koriandr). K tomu ještě trocha chlebové kůrky a kyselosti, výsledkem je fajn pivo, které se dobře pije. Jediné, co bychom mu vytkli, je nižší říz – s vyšším „belgickým“ řízem by mohlo být ještě lepší. Ochutnali jsme po letech i California Ale, ale ten nás příliš nezaujal… takový oukej Ale, který charakterem ani provedením nijak nevyčnívá ze záplavy českých minipivovarských ejlů.
Potkali jsme i nové pivo od dalšího kočovného pivovaru – Nomáda. Jeho American Brown Ale je hezky nachmelené – s grepy, pomeranči i tropickým ovocem, též pěkně karamelově sladové, lehce nasládlé s tóny chlebové kůrky. Je více hořké, v závěru se přidává i trocha liči, lesního ovoce a bylin. Povedené a výborně pitelné pivo. Mimochodem, dávali jsme si ho zároveň s výše zmíněnou Black Magic IPA a byl celkem problém od sebe tato piva rozeznat :)
Pivovar Vyškov v rámci své edice Cross the World přišel s novinkou ABA – American Black Ale. Je to šestnáctka černá IPA, hezky chmelová – citrusová a tropicky ovocná, dosti pražená, lehce do tónů karamelu a karamelek. Je středně hořká i středně plná a dobře pitelná. Určitě je to jeden z lepších vyškovských ejlů, snad se někdy dostane i do pivoték… a snad bude tentokráte v hnědých lahvích.
Sokolovský Permon uvařil nové pivo Summer Ale. Je to pouze desítka, je chmelená třemi druhy amerických chmelů, pivovar ji označuje jako APA. Je pěkně ovocná – zejména s citrusovou kůrou a grepy, lehce bylinná, též sladová s obilným nádechem. Tělo má spíše méně plné a hořkost vyšší. Tohle pivo v parném létě někde na zahrádce bude opravdu bezva.
Další dvě piva střelili mezi lidi pražští U Tří růží. Prvním je Kouřový tmavý speciál (u Tří růží už dříve měli světlý i polotmavý), hezky uzený a kouřový, pražený s nádechem hořké čokolády, v závěru je znát trocha sušeného ovoce. Pivo je ve všech směrech skvěle zvládnuté, má jemný střední říz, střední hořkost i středně plné tělo. Prostě paráda, tyhle spodňáky má pivovar prostě v malíčku.
Druhá novinka je čtrnáctka Dry Stout. Pivo je dosyceno dusíkem, takže má hezký dlouho trvající lavinový efekt. Je hodně pražené a čokoládové… ale pod tím se skrývají překvapivé tóny kyselosti, přecházející až do náznaku vinného octa. V závěru se asi i díky kyselosti projevuje něco ostružin a rybízu. Hodně zvláštní pivo. Zřejmě je něčím napadené, trochu připomíná vlámské Oud Bruiny… nu, rozhodně to nedopadlo tak špatně, jako nedávná výrazně zkyslá tmavá pšenice. Ale kvalit lepších „kyseláčů“ nedosahuje a moc bychom ho asi vypít nezvládli.
Nejsilnější novinku jsme si nechali na závěr – brněnský Lucky Bastard k příležitosti Velikonoc uvařil belgický Tripel. Pokud se nepleteme, je to úplně první u nás uvařený Tripel. Má 10,9% alkoholu a příjemné aroma sladu, koření, trochy ovoce a alkoholových a cukrových tónů. Má nižší říz a střední plnost, je sladší, v závěru alkoholově hřejivý až štiplavý. Hořkost má lehkou až střední, je doplněna o trochu kyselosti… pivo je celkem zajímavé, ale není úplně vyvážené a jeho pití je spíše ubíjející – nejvíce mu zřejmě chybí typický vyšší říz. Ale jako první pokus to není tak hrozné, celkem i belgická piva připomíná… což se většině českých „belgických“ piv prostě říct nedá.
Ještě zmíníme jedno pivo – India Pale Ale z Kounického pivovaru. Při své premiéře tři čtvrtě roku zpět to byl takový sladší ovocný neuhlazený ejl, ale my piva po jednom ochutnání nezatracujeme, a když jsme na něj narazili nyní, dali jsme mu ještě šanci. A pivo je tentokráte hodně ovocné – našli jsme v něm mango, ananas, angrešty, bílé hrozny i mandarinky, zároveň je dosti karamelové. V doznívání se přidaly i borůvky a další lesní ovoce. Chmelení je opravdu příjemné a čisté, v pivě není ani náznak rušivých tónů. Hořkost je příjemná vyšší a doznívání báječně dlouhé. Paráda. Piva v Kounicích opravdu vařit umí, snad se jim časem podaří i trochu doladit kolísání kvality piv (například před měsícem nás piva při návštěvě Kounic spíše zklamala).
Štítky
Související piva
Beskydský pivovárek Black Magic IPA
Joe’s Garage Abbey Ale
Joe’s Garage California Ale
Kounická IPA
Lucky Bastard Tripel
Nomád American Brown Ale
Permon Summer Ale
U Tří růží Dry Stout
U Tří růží jantarový kouřový speciál
U Tří růží Kouřový tmavý speciál
U Tří růží nakuřovaný světlý ležák
U Tří růží Starobavorské pivo Dunkel Weiss
Vyškov Cross the World ABA
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021 -
Rozvozy piva po Praze v době krize
Bludice, 22. března 2020
Nově ochutnaná piva
-
Raven Calamansi Fruited Gose
20. 4.7,3 -
Hradecký Klenot / Haksna Apricot Symphony
19. 4.7,5 -
Mazák Plum & Cinnamon Gose
19. 4.7,5 -
Zichovec Sour Aronia & Cherry 12
19. 4.7,5 -
Volt Ultraviolet
19. 4.6,8 -
Zichovec Mexican Hot Chocolate Stout 2023
19. 4.8 -
Vinohradský Aleien IPA
18. 4.7,5 -
Falkon Kabinet with Rosehip 2022
18. 4.8 -
Haksna Bloody Maple
18. 4.3,8 -
Václav Tropical Heat
18. 4.6,3
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024 -
Březnové pivní akce a novinky (2024)
26 fotek, 17. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 9 - Röbersdorf, Kreuzberg, Stiebarlimbach, Hallerndorf, Witzgall, Eggolsheim, Weigelshofen a Drosedorf
52 fotek, 15. dubna 2024