Permon Summer Ale, Black Magic IPA, Vyškov Black Ale a řada dalších novinek

sepsal Marley

7. května 2014 v 9:32

Za posledních čtrnáct dní se vyrojilo tolik nových piv, že jsme je sotva stíhali vyhledávat a ochutnávat. V následujících řádcích se s vámi podělíme o ta nejzajímavější a nejlepší z nich. Piva jsou to opravdu různorodá, slabá, výrazně silná, hodně chmelená, nakuřovaná, pražená… nu, vybere si snad každý :)

K příležitosti pálení čarodějnic uvařilo několik pivovarů speciální pivo. Beskydský pivovárek šel do boje opět s IPA (jako sezónní piva zde snad nic jiného nevaří :)), tentokráte zvanou Black Magic. Mělo by jít o černou IPA, nicméně barevně je spíš taková temně měděná (nejdříve jsme si mysleli, že nám natočili špatné pivo :)). Pivo je karamelové a chmelově ovocné – s pomerančovou kůrou, tropickým ovoce, třešněmi, i trochou bylinných a topinkových tónů. Příjemná záležitost.

Druhé pivo k čarodějnicím uvařil pivovar Antoš speciálně pro hospody Zlý časy a Kulový Blesk. Je to polotmavá patnáctka Čáryfuk, příhodně se jedná o nakuřovanou IPA. Je pěkně uzená a kouřová, karamelová i nasládlá, s ovocnými tóny – převážně s kandovaným ovocem a pomerančovou kůrou. Zajímavé, vyvážené a skvěle pitelné pivo. Tyto moderně chmelené nakuřované ejly jdou z nějakého zvláštního důvodu českým pivovarům opravdu skvěle.

Po dlouhé době jsme narazili na piva z dílny Joe’s Garage. Jedná se o snad první český „pivovar bez pivovaru“, je vedený známým zřizovatelem minipivovarů Josefem Krýslem. Jeho nové pivo Abbey Ale je příjemně karamelové, jsou znát tóny belgických kvasinek – ovocné (broskve, pomerančová kůra) i kořeněné (hřebíček a koriandr). K tomu ještě trocha chlebové kůrky a kyselosti, výsledkem je fajn pivo, které se dobře pije. Jediné, co bychom mu vytkli, je nižší říz – s vyšším „belgickým“ řízem by mohlo být ještě lepší. Ochutnali jsme po letech i California Ale, ale ten nás příliš nezaujal… takový oukej Ale, který charakterem ani provedením nijak nevyčnívá ze záplavy českých minipivovarských ejlů.

Potkali jsme i nové pivo od dalšího kočovného pivovaru – Nomáda. Jeho American Brown Ale je hezky nachmelené – s grepy, pomeranči i tropickým ovocem, též pěkně karamelově sladové, lehce nasládlé s tóny chlebové kůrky. Je více hořké, v závěru se přidává i trocha liči, lesního ovoce a bylin. Povedené a výborně pitelné pivo. Mimochodem, dávali jsme si ho zároveň s výše zmíněnou Black Magic IPA a byl celkem problém od sebe tato piva rozeznat :)

Pivovar Vyškov v rámci své edice Cross the World přišel s novinkou ABA – American Black Ale. Je to šestnáctka černá IPA, hezky chmelová – citrusová a tropicky ovocná, dosti pražená, lehce do tónů karamelu a karamelek. Je středně hořká i středně plná a dobře pitelná. Určitě je to jeden z lepších vyškovských ejlů, snad se někdy dostane i do pivoték… a snad bude tentokráte v hnědých lahvích.

Sokolovský Permon uvařil nové pivo Summer Ale. Je to pouze desítka, je chmelená třemi druhy amerických chmelů, pivovar ji označuje jako APA. Je pěkně ovocná – zejména s citrusovou kůrou a grepy, lehce bylinná, též sladová s obilným nádechem. Tělo má spíše méně plné a hořkost vyšší. Tohle pivo v parném létě někde na zahrádce bude opravdu bezva.

Další dvě piva střelili mezi lidi pražští U Tří růží. Prvním je Kouřový tmavý speciál (u Tří růží už dříve měli světlýpolotmavý), hezky uzený a kouřový, pražený s nádechem hořké čokolády, v závěru je znát trocha sušeného ovoce. Pivo je ve všech směrech skvěle zvládnuté, má jemný střední říz, střední hořkost i středně plné tělo. Prostě paráda, tyhle spodňáky má pivovar prostě v malíčku.

Druhá novinka je čtrnáctka Dry Stout. Pivo je dosyceno dusíkem, takže má hezký dlouho trvající lavinový efekt. Je hodně pražené a čokoládové… ale pod tím se skrývají překvapivé tóny kyselosti, přecházející až do náznaku vinného octa. V závěru se asi i díky kyselosti projevuje něco ostružin a rybízu. Hodně zvláštní pivo. Zřejmě je něčím napadené, trochu připomíná vlámské Oud Bruiny… nu, rozhodně to nedopadlo tak špatně, jako nedávná výrazně zkyslá tmavá pšenice. Ale kvalit lepších „kyseláčů“ nedosahuje a moc bychom ho asi vypít nezvládli.

Nejsilnější novinku jsme si nechali na závěr – brněnský Lucky Bastard k příležitosti Velikonoc uvařil belgický Tripel. Pokud se nepleteme, je to úplně první u nás uvařený Tripel. Má 10,9% alkoholu a příjemné aroma sladu, koření, trochy ovoce a alkoholových a cukrových tónů. Má nižší říz a střední plnost, je sladší, v závěru alkoholově hřejivý až štiplavý. Hořkost má lehkou až střední, je doplněna o trochu kyselosti… pivo je celkem zajímavé, ale není úplně vyvážené a jeho pití je spíše ubíjející – nejvíce mu zřejmě chybí typický vyšší říz. Ale jako první pokus to není tak hrozné, celkem i belgická piva připomíná… což se většině českých „belgických“ piv prostě říct nedá.

Ještě zmíníme jedno pivo – India Pale AleKounického pivovaru. Při své premiéře tři čtvrtě roku zpět to byl takový sladší ovocný neuhlazený ejl, ale my piva po jednom ochutnání nezatracujeme, a když jsme na něj narazili nyní, dali jsme mu ještě šanci. A pivo je tentokráte hodně ovocné – našli jsme v něm mango, ananas, angrešty, bílé hrozny i mandarinky, zároveň je dosti karamelové. V doznívání se přidaly i borůvky a další lesní ovoce. Chmelení je opravdu příjemné a čisté, v pivě není ani náznak rušivých tónů. Hořkost je příjemná vyšší a doznívání báječně dlouhé. Paráda. Piva v Kounicích opravdu vařit umí, snad se jim časem podaří i trochu doladit kolísání kvality piv (například před měsícem nás piva při návštěvě Kounic spíše zklamala).

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…