Permon Chilli IPA, Albrecht Rubín, Slavkov Black Ale, Radouš Sorachi Ace, Černý potoka a jiné novoty

sepsal Marley

26. ledna 2016 v 13:42

Je tu další díl našeho seriálu věnujícího se novým a zajímavým pivům. Dnes je to taková všehochuť, ale nikoliv nudná – některé kousky jsou v českém kontextu hodně neobvyklé.

Pivovar Permon uvařil další IPA, tentokráte do ní ale naházel slušné množství chilli papriček habanero. Nám přijde, že chilli papričky více ladí s hutnějšími pivy jako jsou silné Stouty a Portery (třeba De Molen to parádně předvedl), ale může to slušně fungovat i u ejlů, jak se to podařilo například polskému Kraftwerku. Jak teda dopadl Permonův Don Habanero? Je sladový a karamelový, chmelově citrusový i bylinný, slušně hořký. Chilli papričky jsou znát docela dost, se spíše vyšší pálivostí, ale s pivem to vcelku dobře ladí. Zajímavý zážitek, nicméně pro nás osobně to na nějaké dlouhé popíjení není – více než jeden půllitr bychom dobrovolně asi nepili.

Řady českých létajících pivovarů rozšířil Černý potoka ze Starého Místa u Jičína. Jeho prvotinou je Mescaleero, čtrnáctka India Pale Lager s americkými chmely. Pivo je to hodně karamelkové, je znát něco chmelových tónů ovoce a bylin, ale převažuje výrazné máslové aroma. Docela jsou znát i méně příjemné alkoholové tóny (zřejmě vyšší alkoholy) a po ohřátí i něco zeleniny. Pitelnost skoro nulová, hodně nepovedené pivo. Snad se příště bude dařit lépe.

Slavkovský pivovar na leden přichystal Black Ale, tmavou vydatně chmelenou třináctku. Pivo je to docela hodně pražené, a lehkými tóny hořké čokolády. Chmelové aroma má jemnější, nejvíce jsou znát grepy, dále i něco lesního ovoce, bylin a pryskyřice. Zajímavé a příjemné pivo, chutná trochu jako některé Stouty amerického střihu. Velmi dobře pitelné.

Šťáhlavský Radouš začal více zavážet piva do pražských podniků, takže tu můžete čekat častější zmínky o jeho pivech. Teď se objevila IPA Sorachi Ace, třináctka chmelená tímto chmelem japonského původu. Je obilně sladová, bylinná, s lehkými tóny citrónové trávy a kopru, „osobitý“ Sorachi Ace je z toho dobře znát. Zajímavé pivo, slušně pitelné. Ač se pivovarští ze Šťáhlav mohou z našich hodnocení doslova zbláznit, piva mají často fajn, je rozhodně velké množství mnohem horších pivovarů.

Z Japonska se přesuneme do Čech, Zámecký pivovar Frýdlant nachmelil svůj nový ležák Rubínem. Pivo je to sladové, chmelově bylinné i peprné, na ležák docela hodně hořké. Sice je trochu drsnější, ale jinak čisté a dobře pitelné. 

Poprvé jsme potkali pivo z rok otevřeného Kyjovského pivovaru. Jde o základní ležák dvanáctku, je sladová, trochu obilná a chmelově bylinná. Jinak je ale docela hodně máslová, nijak extra chutná, průměrně pitelná. Ale úplný propadák to není, uvidíme, co potkáme v budoucnu.

Ochutnali jsme i pár piv znovu po delší době. Chotovinský Stout se i tentokráte hodně povedl, je dosti pražený, čokoládový, trochu až spálený, s lehkým nádechem sušeného ovoce. Vcelku fajn je i Stout od Valáška, ale přeci jen je poznat, že by nějaké to doladění užil, zřejmě i proto není častěji v nabídce. Velmi nám po třech a půl letech zachutnala Carevna z pivovaru U Hušků, pražená, s tóny hořké čokolády, bylin a karamelu. Škoda, že pivovar nevaří žádné sezónní speciály, mohly by stát za to.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…