Ohlédnutí za velikonočními pivy

Bořík

16. dubna 2012 v 8:39

Při cyklovýletu podél Berounky mě napadlo zastavit se v Letech u Dobřichovic v pivovaru MMX. Nečekal jsem nic nového, takže mě Velikonoční Bitter v nabídce mile překvapil. Nic úžasného jsem však neočekával. Ačkoli obsluha byla tentokráte rychlá, příjemná, celerová polévka dobrá (nicméně celer nejspíš viděla hodně z dálky), prostření a chlebu se dalo vytknout málo, o pivu lze bohužel říci, že k pochválení toho moc nebylo. Vzhled s pěkně stabilní pěnou vzbuzoval dojem, že je konec standardizovaným MMX pivům, chuť a vůně se ukázaly být bohužel tradiční. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou se zeptat, zda chuť piva není apríl, ale radši jsem tak neučinil.

Spravit chuť jsem si chtěl Jarní Kopřivovou jedenáctkou. Hned druhý den jsem navštívil náš oblíbený Pivovarský klub. Pivo mělo hezky kopřivově nazelenalou barvu, stabilní pěna byla též jemně zabarvena do zelena. Ve vůni bylo pivo výrazně kopřivové a lehce sladové. Chuť však osobně zklamala, připomínala bylinný kopřivový likér.

Dalším navštíveným pivovarem byl Sousedský pivovar Bašta. I on zařadil do nabídky Velikonoční pivní mok. Pivo mělo spíše nevábnou barvu „khaki“, kvalitou nijak nevybočovalo z velikonočních pokusů ostatních pivovarů, mělo vyšší chmelovou hořkost, nižším říz a lehce svíravou dochuť.

Velikonoční pivní zkáza byla dokonána U prince Miroslava. Krasličák Velikonoční mohl svou pitelností hrdě konkurovat Berounskému Grizzlymu. Pivo mělo jedovatě zelenou barvu a pěna byla možná krásná, nicméně padla tak rychle, že to člověk nevidí snad ani u kofoly. V chuti bylo pivo nasládlé, dochuť byla sladká s mátovými, ale dosti umělými tóny. Nechci domýšlet, jak chutná Krasličák dvoubarevný.

Další ochutnané velikonoční pivo z Radničního pivovaru Jihlava jako by bylo z jiného světa. Ve vůni kořenité a chmelové, chuť sladová s vyšší chmelovou hořkostí a příjemnými s chlebovými tóny. Dochuť je sladší sladová.

Posledním ochutnaným velikonočním experimentem byl Velikonoční Albi od Chodovaru. Lahev a etiketa jsou na první pohled zajímavé, obsah bohužel už méně. V chuti sladové, jemně chmelové, s kukuřičnými máslovými tóny a suchou, chmelově hořkou dochutí. Pivo nezachránil ani příjemný říz.

Sečteno a podtrženo, ochutnaná velikonoční piva mě moc neoslovila. Spíše se mi zdálo, že se velikonoční svátky snaží mnohé tuctové pivovary využít k uvaření všelijakých pochybných „bylinných“ a zelených pokusů, jiné pro změnu k prodeji piv standardních, jen jinak pojmenovaných.

Poznámka: Veškeré hodnocení je pouze subjektivní. Během žádné z degustací nebyly ochutnány více než 3 vzorky.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nejnovější alba v galerii