Ochutnávka českých ciderů ve Veltlinu

sepsala Bludice

21. ledna 2013 v 11:31

Pivníci kromě toho, že do sebe lijí pravidelně půllitry piva, koketují občas i s dalšími alkoholickými nápoji s intoxikačním potenciálem. Sem tam si otevřeme nějakou tu lahev dobrého vína a zaskočíme na malé domácí degustace k Honzovi Čeřovskému, ale rádi objevujeme také svět ciderů. Proto, když se naskytla příležitost zúčastnit se ochutnávky tohoto osvěžujícího alkoholického nápoje od českých producentů v sympatickém vinném baru Veltlin, neváhali jsme a ihned se přihlásili. A udělali jsme dobře. Kdybychom jenom trochu zaváhali, na akci bychom se nejspíš nedostali, tak velký byl o ni zájem. Cidery začínají být v poslední době velmi populární a v českém světě ciderových nadšenců to vskutku pěkně kvasí. Například celkem nedávno vznikla Unie lokálních výrobců cideru.

Vlastní akce, za kterou stojí bloger, mikrosajdrař, nanovinař a pikovčelař Winepunk, byla již třetím ročníkem a my jsme na ní měli příležitost ochutnat 24 přihlášených vzorků, všechny produkované českými lokálními výrobci. Počet vzorků nás velmi pozitivně překvapil. Doposud jsme z českých ciderů přišli do kontaktu pouze s osvěžujícím Mad Apple a nedávno s F.H.Prager ciderem, takže jsme si na akci pěkně doplnili znalosti.

Degustace probíhala v pěkných sklepních prostorách Veltlinu. Účastníci se volně pohybovali mezi třemi stolky, u nichž se prezentovali jednotliví výrobci, z nichž většina byla přítomna osobně a ochotně svůj produkt ochutnávajícím představila. Pokud člověk nenarazil přímo na výrobce, mohl si veškeré a velmi podrobné informace o jednotlivých ciderech přečíst na vyvěšených degustačních listech, které jsou i nyní ke stažení na stránkách Winepunk. V listech si můžete mimo jiné přečíst z jakých odrůd jablek (případně i hrušek) byl nápoj vyroben, kde byla jablka sklizena, zda byly jabloně ošetřeny postřiky, kolik litrů moštu bylo vyprodukováno a kolik ho zůstalo po útoku dětí (Kokořínský cider :)), zda a jaké kvasinky byly použity k zakvašení (zajímavé pro nás ciderové analfabety byla skutečnost, že někteří výrobci používali kulturní nakoupené kvasinky ať už speciálně určené pro kvašení cideru, ale také vína, jiní prostě nechali cider kvasit pomocí divokých přírozených kvasinek), zda byl nápoj ošetřený sírou, zda proběhla sekundární fermentace, do jakých lahví byl stočen, jakým způsobem byly na lahev přilepeny etikety a tak dále a tak dále. Až nám ze všech těch informací šla hlava kolem.

Podívejme se však nyní na to, které kousky nám chutnaly nejvíce.

Eiriona Mair Jones byl cider, který mě opravdu velmi bavil. Vůně dřevitá, rustikální a taková zajímavě oxidační, jadýrka. Barva žlutá, lehce zakalené. Spíše méně šumivé. V chuti fajn dřevité, trocha tříslovin, jablka, jádřince. Dlouhé doznívání. Pouze lehce nakyslé. Po pročtení informací jsme se dozvěděli, že se jedná o cider, u kterého proběhla před vlastním lisování macerace drcených jablek na šlupkách, čímž se od ostatních prezentovaných ciderů odlišoval. Vydařené.

Cidre Premier představil na ochutnávce 4 různé kousky z ročníku 2011 lišící se odrůdou jablek a zbytkovým cukrem. Ze všech výrobců působil nejprofesionálněji. Lahvováno do jednotných sedmičkových lahví s korkem (pokud se nemýlím) s pěknou etiketou, doprovázeno reklamním letáčkem, který byl k dispozici všem zájemcům. Mně osobně nejvíc zachutnala suchá tradiční verze. Žluté, lehce zakalené. Vůně jednoduchá, čistá, jablečná, trochu jadýrka. Příjemně kyselé, ale ne přehnaně, čisté i v chuti a s fajn lehčí svíravostí a na jazyku pěkně šumivé. Vydařená byla i suchá verze variace odrůd ze směsi kořenitých jablek. Trochu méně, ale stále nadprůměrně, mi zachutnaly obě polosuché verze. Čisté a velmi přístupné cidery. Pár kartonů na léto by se určitě užilo.

Hájenka byl cider, který vznikl ze směsi jablek a hrušek a nalit nám byl z lahve průmyslového pivovaru, které se tak dostalo té výsady, že konečně obsahovala nápoj chutný a zajímavý :) Okrová barva a poměrně silně zakalené, nicméně vzorky, které byly nalévány z čerstvě otevřených lahví, byly spíše čiré. Ve vůni byly hrušky velmi znatelné, doprovázané tóny jablek a medovým nádechem. Výrazně šumivé. V chuti hrušky, trochu fajn tříslovin a v závěru jablka. Pěkné dozvívání a příjemně komplexní. Poměr nasládlosti a kyselinky pro mě tak akorát. Po ochutnání všech vzorků jsem se k němu ještě ráda vrátila a určitě bych nelitovala, kdybych měla několik lahví doma.

Velmi dobrý byl i cider s ne zcela libě znějícím názvem Sajrajdr. Ve vůni rustikálnější a zajímavý. Barva žlutá, lehce zakalené. Bez perlivosti, ale byl to poslední vejškrab z láhve, přijít o chvilku později, už jej neochutnáme. Kyselejší, jablka, jadýrka, lehce nasládlý, nějaká ta dřevitost a fajn dojezd.

Rossbach cider byl prezentován sympatickou trojicí sajdrařů, kteří si celou akci evidentně velmi užívali. Na degustaci byly k dispozici tři různé vzorky, z nichž dva byly opatřeny etiketami a jeden byl bonusový. Všechny v pěkných třetinkových skleněných lahvích. „Červený“ kousek s 5% alkoholu byl velmi vydařený. Barva zlatá, čiré. Vůně pěkně intenzivní, jablka a trocha dřevitost. V chuti velmi podobné, s výraznější kyselinkou a lehkou svíravostí a nasládlostí, s příjemným dojezdem. Těšila jsem se na „žlutou“ verzi, která měla být sušší a s vyšším obsahem alkoholu, ale než jsme stihli proběhnout všechny vzorky (brali jsme to pěkně podle čísel a Rossbach byl poslední), už ji jiní účastníci všechnu zdegustovali.

Z dalších kousků nám zachutnal také Natural 2012, Applepunk (klidně by mohl být víc punk :)), Frankenstein (trochu divočina, asi bych ho mnoho nevypila, ale rozhodně zaujal). Co se týče ostatních vzorků, pár jich bylo fajn, pár jich bylo průměrných a několik kousků šlo prostě do odlivky, jeden výrazně octový a občas se vyskytovalo méně příjemné přesíření.

Na závěr jsem si ještě nechala dva vzorky, které velmi zaujaly, ale vlastně se nejednalo o cidery.

Dubský MOMO likér 2009 (20% ABV) je nápoj, který vznikl smícháním 50% jablečného destilátu s čerstvě vylisovaným jablečným moštem 1:1 a zráním v dubovém sudu. Dubový sud je v chuti znát a projevuje se především velmi pěkným dozníváním. Celkově velmi příjemné pití.

Superpommeau mi zachutnal zatraceně hodně. Vůně kouřová, pečená jablka, alkohol. Barva tmavě zlatá, čiré. V chuti kyselé, ale zároveň s vyšší sladkostí, chutí pečených jablek, lehce karamelu, medu a kouřových tónů. Jedná se o čerstvý jablečný mošt, který byl tři dny vařen na otevřeném ohni a poté dolihován calvadosem. Jako milovník nakuřovaných piv říkám ano. Dokážu si představit, že bych doma měla lahvinku, dvě, tři, …

Ve Veltlinu jsme strávili fajn večer. Celá akce byla poklidná a decentní a organizátoři ji zvládli připravit na jedničku. Potěšilo nás, že se na českém trhu objevuje stále více výrobců ciderů. Kromě starého známého Mad Apple doporučujeme vyzkoušet také Applepunk, Cidre Premier, F.H.PragerRossbach. Do budoucna doufejme, že české cidery prorazí nejenom do vinoték a mezi vinné nadšence, ale budou se objevovat také v pivotékách a pivních barech.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…