Nově otevřená Lípa, Kounická pšenka, medový ejl, písečníci a lahůdky v PiRo

sepsal Marley

18. ledna 2013 v 9:29

Opět tu máme něco pivních novinek. Pivovary a hospody nám opravdu dávají zabrat, vše to projít a ochutnat každou zajímavost není úplně jednoduché. Asi budeme potřebovat náhradní játra…

Po více než osmi měsících ožila hospoda U Slovanské lípy. Tu starou jsme měli rádi, člověk zde mohl za nízké ceny ochutnat skvělé čerstvé koutské pivko. A i když to byl takový pajzl, bylo to tam fajn (v nekuřáckém salónku). Proto jsme s napětím čekali, jaká bude „nová“ Lípa, pod jiným majitelem. Interiér vypadá podobně a přesto jinak. Je to tu nově vymalováno, zařízeno, hned u vstupu vás uvítá nový pěkný bar. Obsluha je milá a rychlá, občas trošku zmatená… takže úplně stejné jako dříve :) Co se kouření týká, je povoleno jen v „předsíni“ u baru. Jenže ta není nijak výrazně oddělena od zbytku podniku, takže kouř vesele proudí i do nekuřáckého zbytku. Tedy nikdo vám sice kouřit pod nos nebude, ale při větším počtu kuřáků vás vyudí podobně.

A co to nejdůležitější, pivo na čepu? Místo čtyř druhů koutského piva je v nabídce devět piv, z nichž šest obsadily pivovary Lobkowicz. Naštěstí tu z jejich portfolia byl alespoň tmavý Merlin a pšenice Chlumecký Vít. Na další pípě byla světlá jedenáctka od Bakaláře a na zbylých dvou koutský ležák ve filtrovanénefiltrované podobě. Na hodnocení kvality piv je asi brzy, první den všechna piva prostě musela být čerstvá. Jen z nějakého důvodu nám dříve skvělý nefiltrovaný Kout přišel jen „dobrý“. Nu, snad se v budoucnu bude nabídka piv trošku obměňovat a objeví se na čepu třeba i nějaký ten minipivovar. Ve výsledku celkem fajn, nicméně stará Lípa nám sedla více. Ale v budoucnu se sem určitě ještě někdy podíváme.

Třebonický rukodělný pivovárek dále chrlí nová pivka. Tentokráte je to písečná trojka – Blecha, Zmije a Bouře. Piva mají stejný sladový základ, ale různou stupňovitost a jiné odrůdy chmele. Písečná blecha byla celkem fajn jedenáctka, topinková a čokoládová s lehkou uzeností, jen v ní bohužel rušila nějaká zatuchlost / zemitost. Písečná zmije už byla jiná liga, příjemná lehce pražená a uzená čtrnáctka, hezky nachmelená. Pila se skvěle. Snad se nám někde podaří ukořistit i sedmnáctku Bouři, v Třebonicích nám těsně unikla.

Po dobrém světlém ležáku začal nyní pivovar v Kounicích vařit i další piva. Krom tmavého Mouřenína, který se nám zatím nepodařilo ulovit, připravil i pšeničné pivko bavorského stylu. Velmi příjemně aromatické pivo s banány, citróny, vanilkou a kořením. Harmonický a slušně pitelný kousek. Ani v Bavorsku, kde jsme pšenic nedávno ochutnali desítky, by nepropadl.

Novinku připravil i pivovar Falkon. Po nepřesvědčivém Dubbelu přišel s novým pivem, Honey Pale Ale. Hezky nachmelené pivo s citrusy, bylinkami i pryskyřicí, vše doplňuje jemné sladové tělo. Slušně pitelné, jen ten med opravdu zanikl, pokud ho tam člověk zarputile nehledá, nemá ho asi šanci najít.

Zajímavá pivka se objevují v novém sídle Pivní rozmanitosti na Korunní. Na čepu byl například American Strong Ale Fire Beer od bavorských rebelů Camba. Hodně hutné sladové pivko s čokoládou a karamelem, které bylo zároveň vydatně nachmeleno, což přidalo příjemné aroma citrusů a pryskyřice. Dále se tu mihl například Mikkellerův Texas Ranger, silný Porter s přídavkem vyuzených chilli papriček. Hodně povedené a zajímavé pivko, taková hořká čokoláda s chilli v pivní sklenici. Nu a nově se na čep dostalo pivo Walk on Water, vařené ve spolupráci pivovarů Mikkeller a To Øl. Tento kousek byl speciálně kvašen ležákovými i ejlovými kvasinkami, aby v pivu nezůstal žádný zbytkový cukr. Obsah alkoholu se vyšplhal na brutálních 14%. Hodně zvláštní pivo, slušně chmelené s převažujícími citrusy a bylinkami. Na svoji sílu je celkem lehké a alkohol je cítit výrazněji hlavně v doznívání. Ale stejně bychom to pivo tipovali pod 10% alkoholu. Pevně doufáme, že nás PiRo bude podobnými zajímavými kousky zásobovat i nadále.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…