Nová Pivní rozmanitost, Nomádův Kalašnikov, dva medvídci a dva čeští belgičani

Marley

11. ledna 2013 v 9:55

A opět tu máme další nepravidelné novinky, dnes spíše pragocentrické. Některé jsou trošku fousatější, nějaký ten týden zpět, jiné zase čerstvé a ještě teplé :)

Létající pivovar Nomád přišel s dalším novým pivem. Uvařil lehčí ejl, pojmenovaný AK-47 Kalašnikov. Tento zvláštní název vychází z toho, že byly použity české chmely Agnus a Kazbek a hořkost byla cílena na 47 IBU. S hořkostí to bohužel lehce nevyšlo, ale vzhledem k tomu že Kazbek má v předcích planý ruský chmel, tak to jméno úplně mimo není :) Příjemně nachmelené pivko, citrusy se doplňují s květinami a kořenitostí. Hořkost je hodně výrazná (pivo není ani dvanáctka), ale nikoliv přehnaně agresivní. Velmi dobře pitelné, ideální na léto :) Dalo by se říci, že to je takový Karel za mladých let.

Máme tu i změny v Nomádově útočišti, Pivní rozmanitosti. Pivotéka se pomalu přesouvá na nové místo, do vinohradského klubu HooDoo (Korunní 106). Prodejna s barem je zde v provozu na stálo od tohoto pondělí, ale sem tam měla otevřeno i dříve (třeba v prosinci se zde konalo Prague Ale). Zatím tu jsou čtyři výčepy, několik bytelných stolů a velké regály s mnoha pivními specialitami. Sedí se tu příjemně, člověk může v klidu popíjet a vybírat si něco pěkného na doma. Staré stísněné prostory měly též něco do sebe, ale posun dobrým směrem to rozhodně je. Otevřeno je od pěti do desíti, od pondělí po sobotu. Souběžně je zatím otevřena i původní pivotéka na Husitské.

A to není vše, co se pražských podniků týká. Pivobar U Dobřanských, hospoda v centru s koutským pivem skončila. Nedávno jsme o ní psali, v provozu byla opravdu jen chvíli. Každé takovéto hospody je škoda. Holt něco končí… ale jiné zase začíná. Už delší dobu zavřená koutská hospoda U Slovanské lípy by měla být od příštího pondělí (14. ledna) opět v provozu, jen pod novým majitelem – provozovatelem hospod U Vodoucha a Černokosteleckého zájezdního pivováru. Sortiment piv na čepu asi bude podobný, jako v těchto dvou podnicích, směs piv ze skupiny Lobkowicz a piv z menších českých pivovarů. Mluvilo se o tom, že na čepu trvale zůstane i Kout. Jsme zvědaví, jaké to bude, snad půjde o důstojného nástupce staré Lípy.

V pražském minipivovaru U Medvídků nezahálí. Po nedávném slušném Smoking Porteru ohlásili nové pivo, Russian Imperial Stout. Příliš rádi sem nechodíme, všechny stoly v pivovaru bývají obsazeny hlučnými cizinci, kteří si nechávají přinášet Budvar z restaurace v přízemí. A obsluha je dosti často otrávená, že tam lezou nějací čeští troubové, co chtějí jen pivo. Ale občas neodoláme a to pivo na stojáka si u „kuřáckých sudů“ dáme. Tentokráte nás ale obsluha z pivovaru odeslala do baru dole, pivo je prý na čepu jen tam. Zvláštní. Nu, přesunuli jsme se tedy pro změnu na stojáka mezi hromadu turistů, kde byl navíc bonus v podobě zakouřeného prostředí. Russian Imperial Stout jsme sice dostali v půllitru místo avizované třetinky, ale neměli jsme už sílu se hádat. Pivko ovšem bylo výtečné, potenciál pořádného siláka s 21° dokázalo využít. Výrazně čokoládové se znatelným alkoholem a skvělým dozníváním. Dále jsme na čepu objevili i Svatopavelské, tmavou šestnáctku. Též slušné pivko s hořkou čokoládou a praženým aroma. Vše to byly výrazné podmíráky, ale na to jsme si zde už tak nějak zvykli. Prostě Medvídci, skvělé a zároveň hrůzné.

Břevnově uvařili po dlouhé době nové vlastní pivko, tentokráte je to polotmavá sedmnáctka Abbey. Nikde se nedočtete, o jaký styl přesně jde, pravděpodobně prostě jen pivko na motivy belgických klášterních speciálů. Pivo hezky voní, výrazně ovocně (převážně tropické ovoce) a sladově. Člověk by tipoval tmavý weizenbock. V chuti je zajímavější, přidávají se (při)pečené buchty, sušené ovoce i nějaké to koření a karamel. Povedené a slušně pitelné. Hodně připomíná Abbey pivo z Pivovarského domu o shodné síle 17°, možná půjde i o podobný recept. Jen trošku pozor na láhev, vypadá celkem vznešeně a může vzbudit dojem nějakého Kasteel Cuvée du Chateau, navíc s archivací moc nepočítejte – trvanlivost je jen 60 dní a ne mnoho let, jako tomu je u „pravých“ belgických piv.

Další pivo inspirované Belgií připravil pivovar Falkon. Nese název Dubbel a stupňovitostí dosahuje na celkem nízkých 13,8. Celkem fajn pivko, belgické kvasinky jsou opravdu poznat… jen zejména v doznívání není tak výrazné a zajímavé, jako bývá u belgického originálu zvykem.

Z našich dosavadních zkušeností se zdá, že čeští sládci si zatím nejlépe osvojili americké ejly (IPA, Pale Ale, DIPA či Black IPA). Celkem slušně zvládají tmavé Stouty či Baltic Portery a německé styly jako je hefeweizen nebo bock. Pokud ale jde o anglické eljy či belgické speciály, objevují se zatím jen nesmělé jednorázové pokusy. A to je trošku škoda. Snad se to v budoucnu napraví :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii