Nová piva z pivovaru Zichovec

sepsal Marley

6. června 2017 v 16:37

Před čtrnácti dny proběhl v pražském Beergeek Baru Tap Takeover pivovaru Zichovec. Osobně jsem se kvůli Vysmolení v Kostelci nad Černými lesy účastnit nemohl, ale později se mi řadu piv ochutnat podařilo.

Zichovec svými pivy obsadil 24 beergeekovských píp, což sice není tolik, jako nedávných třiatřicet Ravenových, ale i tak je to úctyhodný počet. Část z piv byly známé klasiky, jako je třeba ležák Krahulík či polotmavý speciál Magor, jiná ale byla z limitovaných várek a další přímo horkými novinkami.

Celkem se mi povedlo ochutnat deset druhů piv, vesměs samé neobvyklé věci. Začnu těmi nejobyčejnějšími -Z1 Lager Harmonie je světlý ležák chmelený pouze českým chmelem Harmonie. Medové sladové pivo s bylinnými a kořenitými chmelovými tóny a nádechem citrusové kůry. Příjemný kousek. Dalším jednochmelem je Z1 Citra Ale, svrchně kvašená světlá třináctka. Příjemné pivo s tóny citrusů a tropického ovoce, svěží, velmi dobře pitelné.

Dále už začíná divočina. Tmavý speciál Bounty je, jak už může název odkazující na oblíbenou čokoládovou tyčinku napovědět, pivo s kokosem a kakaem. Kokosové a čokoládové je hodně, lehce nasládlé, velmi výrazné. Na ochucené spodně kvašené pivo je to bezva, je skoro stejně dobré jako výborné kokosové stouty.

Pina Colada Cream Ale je ejl čtrnáctka, která má připomínat onen známý koktejl. K tomu mu pomáhá přídavek ananasu, laktózy, ovesných vloček (pro jemnost) a „kokosového“ chmele Sorachi Ace. A výsledek je zdařilý, opravdu připomíná kokosové mléko s ananasem, pivo je to překvapivě harmonické a velmi dobře pitelné.

Třetí divočinou je Gurken Gose, lehce slaný kyseláč s přídavkem okurek. Je vařený pro bavorské pivovary Hertl a Hopfmeister, které ho ve své domovině kvůli zákonům navazujícím na Reinheitsgebot nemohou legálně vařit. Pivo je to opravdu hodně okurkové, lehce nakyslé i slané, trochu obilné a kořeněné. Mně i přes svoji zvrhlost docela baví, ale určitě není pro každého – řada lidí se nad ním ušklíbala.

A pak je tu několik siláků. Třeba Eisbock – polotmavá pětadvacítka vzniklá vymražováním, možná patnáctky Magora. Je to hodně karamelové pivo s lehkými tóny ovoce, alkoholové není ani tolik, jak by člověk čekal. Je sice trochu drsnější a užilo by lehké doladění, ale pije se i tak vcelku dobře.

Posledními čtyřmi pivy jsou ochucené verze porteru ze sudů po portském víněimperial stoutu ze sudů po whisky. Porterové verze se vydařily, kokosová je opravdu bezva – tóny kokosu, červeného vína a lesního ovoce tvoří skvělou kombinaci. Kakaová je též příjemná, možná malinko rušivě pikantní, ale stále velmi pitelná.

Zato kokosová verze imperial stoutu se moc nepovedla – je výrazně alkoholová, přecházející až do lehkých tónů odlakovače a zelených jablek. Něco příjemných tónů tam naštěstí je, ale jinak spíše nic pro mě, dobře se mi to nepilo. Kakaová varianta je podobná, ale o trošku příjemnější – kakau se asi povedlo neduhy zamaskovat lépe než kokosu, je to takový zvláštní čokoládovo-vanilko-alkoholový mix, celkem se pít dá.

I přes lehké zklamání z některých piv musím říci, že Zichovec je určitě jeden z tuzemských pivovarů s nadprůměrně kvalitní produkcí, občas uvaří i opravdovou parádu. A zmíněné netradiční novinky Pina Colada a Bounty jsou příjemným překvapením – doufám, že Zichovec v budoucnu přijde s dalšími podobně zajímavými pivy.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…