Nová česká pivní legislativa – z bláta do louže?

sepsal Marley

29. prosince 2015 v 12:15

O chystaných změnách v aktuální přihlouplé pivní legislativě (vyhláška č. 335/1997 Sb., § 11-15) se mluví už nejméně rok. Teď v prosinci se konečně na veřejnost dostal návrh nové vyhlášky (ta je momentálně v připomínkovém řízení), v novinách se mluví o revolučních změnách. My jsme se na to mrkli trochu podrobněji.

Asi nejviditelnější změnou je, že z vyhlášky má zmizet porter, což je označení pro každé tmavé pivo od stupňovitosti 18 výše (například černá žitná IPA Cosa Nostra od Antoše a Falkona by dnes správně měla být označena jako porter, naopak „chabá“ šestnáctka strahovský Smoked Porter může být chápána jako klamání zákazníka, i když to na rozdíl od Cosa Nostry porter doopravdy je). Takže krok správným směrem, posvěcení toho, co je dnes tolerováno.

Druhá viditelná změna je přejmenování speciálních piv (stupňovitost 13 a výše) na piva silná. Těžko říct, jestli je to dobře, sice se tím uvolní ruce pivovarům, budou moci jako speciál označovat i slabší piva (to se děje často „nesprávně“ i dnes), ale zrovna třináctky a čtrnáctky nám úplně jako silné pivo nepřipadají, v sousedním Německu začíná Starkbier na šestnáctce, třeba v Belgii mají silná piva (Cat S) od patnáct a půlky. Takže lehké a svěží ejlové letní třináctky (třeba Matuškovo Apollo Galaxy) teď budou prostě silná piva a basta.

Další změny jsou spíše kosmetické – z piv se sníženým obsahem alkoholu se stávají nízkoalkoholická piva či se nemusí uvádět barva u světlého piva (to bude prostě třeba jen „silné pivo“, chudák zákazník, zjišťující, co vlastně kupuje). Zmizí podskupiny piva typu „kvasnicové pivo“, „ochucené pivo“ či „pšeničné pivo“, to se nyní bude uvádět podobně jako „řezané“ či „nefiltrované“ (zřejmě z „pšeničné pivo polotmavý ležák“ by se měl stát „pšeničný polotmavý ležák“), takže pro koncového zákazníka žádná změna.

Trochu nás zaskočila úprava části vyhlášky o obsahu alkoholu, která se změnila na prosté „obsah alkoholu, jde-li o pivo nízkoalkoholické“. Zřejmě ale nejde o to, že by se u piv nemusel uvádět obsah alkoholu (to je ošetřeno v nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011), jen z toho nejspíše vyplývá, že nebude nutné uvádět obsah alkoholu u nealkoholických piv (tj. nemusíte se dozvědět, zda má pivo 0 % či 0,5 % alkoholu).

Ležákem stále zůstává pivo o stupňovitosti 11 a 12, bez ohledu na cokoliv dalšího (Matuškova California či Primátorův Weizenbier tedy i do budoucna mají být „svrchně kvašené ležáky“, ve světě se nám mohou zvesela posmívat dále). I obsah nesladovaných obilovin v pivě může stále být maximálně jedna třetina, tedy belgické Witbiery, které běžně mají mezi třetinou a polovinou nesladované pšenice, stále nebudou piva. Smůla, Hoegaardene.

Nově přibyla kategorie „atypické pivo“, ale nejde o pivo, nýbrž o „nápoj na bázi piva“, výrobek daný na roveň radlerům a sladovým nápojům typu Frisco. Sem mají patřit lambiky a jiné „divné“ věci, které by zřejmě konzument neměl šanci pochopit. Možná sem má zapadnout i zmíněný Hoegaarden.

Piva bude nově možné označit typem (stylem), jako například IPA, porter či stout. Tedy vlastně vůbec nic nového, to stejné dělají pivovary už nyní… a nově to tedy budou moci dělat dále. Hurá.

Trochu pozitivně vypadá věta „Jako chmelové produkty lze pro účely označování složení označit výrobky z chmele vyrobené pouze mechanickými způsoby.“ – už nebude možné schovávat různé isoextrakty pod nevinně vyhlížející „chmelové produkty“. Tak alespoň to.

Měly by zmizet "smyslové požadavky na pivo“, tedy ta hloupá tabulka, jak přesně má pivo které barvy chutnat a vonět. Přijde nám, že ji naštěstí ani nikdo nikdy k ničemu nepoužil a nepokutoval pivovar, že světlý ejl nechutná jako Pilsner Urquell. Takže zase hlavně posvěcení aktuálního stavu.

Sečteno podtrženo, na ty roky práce pivní část návrhu vyhlášky příliš kvalitně nevypadá. Pár věcí se zlepší, něco naopak zhorší, řada hloupostí zůstane. Uvidíme, jak dopadne finální verze po připomínkách, jestli se ještě objeví něco rozumného, či se tam naopak přilepí nějaký nebezpečný nesmysl, který poškodí méně obvyklá piva (a tedy i jejich výrobce či dovozce). Přitom kolik práce by dalo udělat rozumnou vyhlášku? Vyškrtat a upravit ty divnosti je tak na jedno odpoledne.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…