Nomád Kiss a Kapitán, Falkon Imperial Stout, Radniční Goldings a Kaltenecker Blues IPA

sepsal Marley

25. října 2013 v 9:28

Tak tu zase po chvíli máme malý přehled novinek z pivní scény, dnes čistě v podání malých či kočovných pivovarů. Řada dalších novinek se vyrojila i nyní, takže příští týden čekejte pokračování. Slova jako tradiční a nudné zde rozhodně nezazní :-)

Létající pivovar Nomád po pár měsících klidu přišel hned se dvěma novými pivy. Prvním z nich je Kiss Saison, který byl vařen ve spolupráci s Andersem Kissmeyerem. Pivo je pořádně nachmelené (s šesti druhy chmele, nechybí oblíbený český Kazbek), kořeněné, zázvorové s fůrou citrusové kůry i květinových a bylinných tónů. Výrazně hořké a zajímavé. Jen škoda nižšího řízu, při delším popíjení je pak trochu únavné – vysoká saisonovská perlivost by mu prospěla více. Druhým novým pivem je Nomád Kapitán, který by se měl v budoucnu vařit v novém Nomádově působišti v Děčínském minipivovaru. Je to světlý ležák, též slušně nachmelený s bylinnými a kořenitými tóny, hořký a drsnější. Nepije se špatně, je netradiční (asi i díky chmelu Smaragd), ale asi by nějaké doladění užil.

Falkon, další kočovný pivovar, přišel také s několika novinkami. V hospodách se objevilo pár soudků s dvacítkami Falk:on a Falk:off. O dvojité IPA Falk:off jsme psali již v reportu ze Slunce ve skle, Imperial Stout Falk:on se nám podařilo okusit nyní. Výrazné pivo s chutí hořké čokolády, kávy, trochy karamelu a sušeného ovoce. Má příjemné a dlouhé doznívání, hezky se usrkávalo. Další novinkou je upravená verze Honey Pale Ale, krom změn ve složení sladů a chmelů se změnil i sám med a zvýšilo se jeho množství. Takže místo prakticky neznatelného medového charakteru je nyní pivo hezky sladově medové, k tomu se přidává něco bylinných i citrusových chmelových tónů a kapka kvasnic. I přes vyšší říz je to slušně vyvážené a dobře pitelné pivo.

Dostali jsme se i k jedné novince ze Slovenska. Ve Zlých časech se na čepu objevila černá Blues IPA z pivovaru Kaltenecker. Je chmelově citrusová i tropicky ovocná, zároveň výrazně čokoládová a kávová. Má příjemné lehce plnější tělo a střední hořkost, celkově jde o překvapivě jemné pivo, báječně pitelné. Pivní purista by asi řekl, že na černou IPA je málo nachmelené a hořké, ale koho to zajímá, dokud je pivo skvělé?

Na počátku října se objevilo nové pivo z jednochmelové série Radničního pivovaru Jihlava, tentokráte s anglickým chmelem Goldings. Je hořčejší, bylinné, má aroma pomerančové kůry a marmelády, též je příjemně sladové a toustové. Povedené pivo, sice to není taková líbivka jako verze s moderními chmely, ale řadíme jej mezi nejlepší z celé série. Do konce zbývá už jen Sorachi Ace, Premiant a Pacific Jade. Na ten prvně jmenovaný jsme opravdu zvědaví, to rozhodně nebude žádné profláklé Amarillo :-)

Jinak se v těchto dnech do hospody dostávají nové várky starých známých piv jako je nakuřovaný Prager Laffe Smokie či jihlavský Pumpkin Ale. Teď je prostě ideální čas navštívit váš oblíbený podnik s čtvrtou pípou :-)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…