Nadílka nových piv: první české Single Hop ejly, Chotoviny, Čižice a mnoho dalších

Marley

1. února 2013 v 9:09

Za poslední týden se toho urodilo ohromné množství. Všechna piva se do dnešního zápisku ani nevejdou, takže se budeme věnovat jen těm nejzajímavějším. A jako malý bonus něco o novém podniku v Dejvicích.

Nový pivovar byl otevřen na konci minulého roku v obci Chotoviny kousek od Tábora. První pivka z tohoto pivovaru nyní dorazila až do Prahy. Pivovar to rozjel ve velkém, do hospod například dodává pěkné podtácky a půllitry (tedy vlastně 0,4 litry). Na kvalitu piva dohlíží Vladimír Černohorský, vrchní sládek z Únětického pivovaru. Ochutnali jsme světlý ležák, příjemně sladové a tak akorát nachmelené pivko, skvěle pitelné. Opravdu připomíná Únětice, recept asi bude hodně podobný. Druhým kouskem je Vienna Spezial Lager, vídeňský ležák uvařený k 100. výročí císařských manévrů v Chotovinách. Hodně povedené pivko, příjemně topinkové a karamelové. Pivovaru se prostě start povedl a těšíme se, až na jejich piva zase narazíme.

V Radničním pivovaru Jihlava přišli s něčím, co v Česku zatím nebylo. Během tohoto roku budou vařit sérii piv Post Apocalyptic Ale. Jedná se o takzvaná Single Hop Ale, v zahraničí velmi populární piva. Každý kousek bývá připravován s jedním druhem chmele, ale jinak se síla piva a složení sladů nemění. Takže ve výsledku jedinečně vynikne aroma chmele a člověk může jednotlivé várky hezky porovnávat. U nás jsme se mohli setkat třeba s několika Single Hop IPA od Mikkellera.

Prvním pivem ze Single Hop série je Kazbek, dle nového a nyní velmi populárního českého chmele. Tento chmel používá v řadě piv třebas Létající pivovar Nomád (například v úžasném Karlovi). Jihlavské pivko je výrazně aromatické, citrusové, kořenité a borové (opravdu jak z borovice, ne neutrální pryskyřice z amerických chmelů). Takové více hořké, příjemné a slušně pitelné. Minimálně za ochutnání určitě stojí… těšíme se na únorový kousek, kde se slova ujme novozélandský chmel Motueka, jehož předkem je i Žatecký poloraný červeňák.

Radniční pivovar uvařil ještě jedno nové pivko, Oatmeal Stout. U nás tyto stouty s přídavkem ovsa příliš časté nejsou. Pravděpodobně je to první z Česka, který jsme ochutnali. Oves do svého Stoutu vlastně přidává i Primátor, ale pivovar ho označuje jako Dry Stout, nikoliv Oatmeal Stout. Radniční zástupce se zve Outmeal Stout, pravděpodobně jde spíše o překlep než o slovní hříčku (na stránkách pivovaru je jméno už správně). Pivko samotné je čokoládové, pražené a kávové… povedený a příjemný kousek. V Jihlavě prostě nezahálí, palec nahoru.

Koncem minulého roku bylo v Dejvicích otevřeno Bistro MenuEat. Nachází se kousek od zastávky metra Dejvická, je to takový malý podnik s asi pěti stolky. Hezky nově zařízený, celkem příjemně se tu sedí. Na čepu jsou stálé Únětice dvanáctka a dvě piva z minipivovarů, která se obměňují. Pokud víme, tak se zde zatím objevily kousky z Čižic (U Bizona), Šťáhlav (Radouš) a Chudenic (Stará Škola). K pivu si můžete vybrat z velkého množství pochutin, různé bagetky, chleby, polívku či nějaké to trošku větší jídlo. My zatím ochutnali jen Quiche s dýní a houbami, byla to dobrota. Cenově je to zde velmi příjemné, například 24 korun za malý speciál z minipivovaru je na Prahu hodně slušná cena.

Z pivek jsme zde narazili na tři kousky z pivovaru U Bizona. Prvním byla čtrnáctka Americká IPA. Vydatně nachmelené a slušně aromatické pivko, takové trošku drsnější, ale dobře pitelné. Patnáctka Americký Stout byla též fajn, hodně pražené pivo, kávové a čokoládové. Dobře pitelné s delším příjemným dozníváním. Posledním, nejnovějším pivem z Čižic, je Klíšťák (též nazývaný Sací pivo), který zaujal svojí rudě mahagonovou barvou. Slušný kousek s příjemným sladovým a chlebově kůrkovým tělem, vydatně nachmelený. Ve výsledku kapku neharmonická kombinace, ale i tak pivo neurazilo a bylo dobře pitelné. Obsluhující slečna byla milá a příjemná; sice pivu asi příliš nerozuměla, ale to se poddá a v bistru to ani moc nevadí. Ve výsledku příjemný podnik, určitě se sem ještě v budoucnu koukneme.

Nové pivo uvařil i Pivovarský dvůr Chýně. Tentokráte netradiční kousek Mondeo Ale, označovaný jako Australian Pale Ale. Vedle českého Premiantu a americké stálice Cascade byl totiž použit i australský chmel Galaxy. Výsledkem je velmi aromatický ejl, ve kterém dominuje tropické ovoce a citrusy. Má příjemné sladové tělo se stopami karamelů a topinek, jemné a slušně pitelné. A typická rušivá chýňská kořenitost / zemitost nebyla prakticky cítit. Jen tak dál.

V Zubatém psovi se na čepu objevil další zajímavý speciál. Tentokráte je to Super Conductor, další pivo z novozélandského pivovaru 8 Wired. Silnější Double IPA s 8,88% alkoholu, vydatně chmelená americkými a novozélandskými chmely. Aromatická bomba: citrusy, tropické ovoce a pryskyřičné tóny. To vše doplňuje plné sladové a karamelové tělo. Doznívání je velmi dlouhé a moc příjemné. Můžeme jen doporučit, stejně jakožto i ostatní piva z 8 Wired, která lze nyní zakoupit v některých českých pivotékách.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii