Na závěr prázdnin: poctivý Heineken, Falkon a Váleč koulivý

sepsal Marley

31. srpna 2012 v 10:19

Minulý víkend jsem strávili pivní prohlídkou Bratislavy (Bludice report sepíše, nebojte), tento víkend pokračujeme zkoumáním pivního okolí Sněžky. Ač je nyní v českém pivním světě populární téma radlerové, o zlých chemičkách snažících se nás otrávit… nu, všechno již asi bylo napsáno alespoň desetkrát, takže raději přihodím pár pivních novinek a zajímavostí.

Pivovarská skupina Heineken (respektive pobočka v Krušovicích) uvařila speciál nazvaný Dožínkové pivo. Běžný náročnější pivař se nejspíš hospodám s tímto plakátem na dveřích obloukem vyhnul (po předchozích výkonech pivovarské skupiny typu Svatojánský speciál či hrůzné Zelené pivo). Ale chyba lávky, tentokráte jde opravdu o pivo. Dožínkový speciál je svrchně kvašená (!) bavorská pšenice, sice jednoduchá (nečekejte konkurenci Schneidera či Weihenstephana), ale dobře pitelná! Základní charakteristiky pšenice splňuje, není v ní nic rušivého… kdyby tohle pivo bylo celoročně k dispozici, hned by výlety do pivně zaostalých regionů byly příjemnější :)

Novinkou na české pivní scéně je Falkon, kočovný pivovar, který nemá vlastní zařízení, ale nechává si vařit pivo v jiných pivovarech (obdobně jako Nomád, Mikkeller či Beer Here). Prvním uvařeným kouskem je americká IPA, a je to dokonce pivo s nejvyšší naměřenou hořkostí u nás (82 bú). Ochutnali jsme jej v baru Napalmě (chytnout zde pivo je opravdu potíž, často je dopito během pár hodin :), opravdu pořádně chmelený kousek, ideální pro chmeložrouty a milovníky hořkosti. Falkon má v plánu vařit i další méně tradiční styly, takže se máme na co těšit.

V souvislosti s těmi všemi jednorázovými várkami mě napadá jedna věc… kolik je speciálních piv, která si člověk může zamilovat a dostane se k nim celý rok? Máme tu jen MatuškuKocoura, ale ani ti nedodávají většinu piv pravidelně… takže jsme vesměs odkázáni jen na běžné ležáky (a to i po započítání minipivovarů). Je tu sice pár lokálních výjimek jako Strahov IPA (mňam!) či nově Nomád s Easy RideremBlack Hawkem (snad mu to vydrží), ale jinak nic. Doufám, že i u nás časem vzniknou menší alternativy zahraničních Sierra Nevada, Fullers či BrewDog, které člověk najde i častěji a na více místech… zákazníci by se myslím našli.

Dále tu mám jeden zvláštní objev… na doporučení čtenáře Pavky (sakra, my máme čtenáře? Odkdy? Díky! :) jsem navštívil knihkupectví Volvox Globator na Žižkově. Knihkupectví s kavárnami jsou dnes již celkem běžná… ale knihkupectví s pivnicí? To jsem ještě neviděl :) Jde o menší podnik se dvěma místnostmi, jedna je obchod s knihami, druhá „pivní kavárna“ s barem a stolky. Bohužel se zde kouří… člověk se sice může zkusit schovat v knihkupecké místnosti, ale občasným závanům kouře se ani zde nevyhne. Ale má to svoji atmosféru, všechny ty pěkné knihy kolem k popíjení pivečka, k tomu hraje příjemná a nevtíravá hudba… skoro člověk kuřákům závidí :) Pokud jste ale odpůrci dýmu, může vás sem přilákat ještě jedna věc – nabídka belgických speciálů. Naleznete zde klasické kousky typu Chimay či La Trappe, ale i u nás méně dostupné speciality. A ceny jsou příznivé, určitě ne dražší nežli v pivotékách. Na dvou pípách se střídají piva z menších pivovarů, aktuální nabídku najdete na webových stránkách (u knihy 1001 piv :).

V pražském pivovaru U Tří růží měla být včera naražena starobavorská pšenice (dle informací na jejich stránkách). Celí natěšení jsme přispěchali do centra, hned u dveří jsme se na pivo poptali… ale bohužel se dozvěděli, že na čepu ještě není. Sládek chce ještě pár dní počkat, než bude pivo hotovo. Škoda, že jejich jinak pěkné stránky nejsou pořádně spravovány a člověk zde najde jen pár útržkových vzkazů (třeba seznam piv na čepu se od založení pivovaru neaktualizoval vůbec). Co naplat, žal jsme zahnali alespoň výtečným nakuřovaným ležákemvídeňským červeným. A příští týden tedy znovu a snad radostněji :)

Třebonický rukodělný pivovárek opět po nějaké době uvařil siláka Macho. Jedná se o nakuřovaný weizenbock, poměrně silný kousek o stupňovitosti 17. Tentokráte je pivo světlejší a není tak kávové a čokoládové, nicméně stále je vynikající, chuťová ovocná a lehce uzená bomba. Doporučujeme :)

A to je pro dnešek vše. Uff, tímto tempem snad jednou ty pivně rozvinuté země i doženeme.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…