Na kole za pivem po Karlovarském kraji, den 3. - Chyše, Rakovník

sepsala Bludice

13. září 2013 v 9:56

Ráno si vyšlápneme ještě posledních pár metrů nahoru na Andělskou Horu, mrkneme na zříceninu hradu a zamíříme směr Chyše za dalším pivem. Cesta do Chyše rozhodně nebyla snadná. Nejdříve se nám postavil do cesty rozbouraný most a objížďka nás zahnala kamsi do vesniček ve Vojenském újezdu, protáhlo nás to po polorozpadlých cestách a mezi Polomem a Ratiboří jsme překonali jakousi propast. Měli včera chlapi u Velichovského Formana pravdu, že máme jet až do Chyše přímo po „Pražské“ silnici :)

Zámeckému pivovaru Chyše jsme přijeli pěkně utrmácení a žízniví. Ta piva jsme si rozhodně zasloužili. A také jsme si zasloužili vynikající kachnu na pivě a pivovarský guláš. Vynikající byla i piva, chutná, krásně čerstvá a skvěle pitelná – světlý speciál Anton, světlý ležák, polotmavý ležáktmavý ležák. Všechna piva v tip ťop kondici. K tomu krásné prostory pivovarské restaurace s klenutými stropy a poměrně rychlá obsluha. Zkrátka Zámecký pivovar Chyše patří k pivovarům, které stojí za návštěvu a my se sem určitě někdy v budoucnu rádi vrátíme.

Z Chyše nás čeká přesun do Rakovníka. Při pohledu na mapu nám zbývá ještě pořádný kus cesty a čas nás celkem tlačí. Musíme stihnout poslední vlak s přepravou kol do Prahy. Naštěstí cesta do Rakovníka není nijak náročná a ubíhá jedna radost. Posledních dvacet kilometrů dojedeme za 40 minut a do odjezdu vlaku nám tak ještě zbývá téměř hodina. Zajedeme se tedy podívat na pivovar Bakalář a na nádražce v Rakovníku si dáváme jednoho Bakaláře na žízeň a druhého Bakaláře na chuť. Mimochodem restaurace Na Nádraží nás mile překvapuje. Na čepu mají čtyři druhy Bakaláře a všechny jsou čerstvé, výborně natočené a skvěle pitelné.

Na závěr přidám shrnutí celých tří dní. Celkově se nám výlet vydařil a oproti původnímu plánu jsme dokonce stihli navštívit ještě jako bonus Velichovského Formana… příjemná zastávka na naší cestě. Ze všech navštívených pivovarů jednoznačně vyhrál Zámecký pivovar Chyše, který neměl ani jeden zápor. Vše zde bylo výborné – pivo, jídlo, prostředí, obsluha a jako bonus jsou zde také celkem nízké ceny. Ale i ostatní navštívené pivovárky se nám většinou líbily. Pozitivním překvapením byl nový pivovar v Kynšperku, větší malý pivovar, který má potenciál zásobovat svým pivem další hospody v okolí, ale také klasický nový restaurační pivovar Karel IV. v Karlových Varech nás mile překvapil.

Cyklostezka mezi Karlovými Vary a Kynšperkem, která dále pokračuje do Chebu (a z Chebu ještě vlastně dál až do Německa do kraje Zoiglů) je velmi pěkná, téměř v celém úseku jde mimo silnice a jede se po ní moc příjemně.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…