Matuška Stout, Jihoměstský Tripple Bock, U Bulovky 25°, Magistr čoko IPA a mnoho dalších novinek

sepsal Marley

6. prosince 2013 v 13:40

Zase tu po chvíli máme pár řádků o pivních novinkách, dnes je toho pořádná hromada a všehochuť, něco z toho nejsou úplné novinky, ale občasná sezónní piva, jiné zase průmyslové kousky, je tu hodně Prahy i zbytku republiky… a též se už vyrojila první vánoční piva.

Začneme pivovarem Matuška, na jehož novinky se těší každý osvícený pivař :) Tentokráte se Matuškovic vrhli na uvaření Stoutu, podobné pivo totiž v jejich sortimentu zatím chybělo. Pivo je černé jako noc, aromaticky velmi výrazné – kávové, čokoládové, trochu pražené a kapku ovocné. Má lehce plnější tělo s náznakem sladkosti, hořkost je střední a doznívání velmi dlouhé, na závěr se trošku projeví i chmely. Krásně vyvážený a skvěle pitelný Stout!

Jihoměstském pivovaru přišli hned se dvěma novinkami. První je Bitter Ale, svrchně kvašená jedenáctka vařená s pěti druhy českých chmelů. Má kořenité, bylinné a citrusové aroma, je slušně hořká a zajímavá. Jen v závěru je možná trošku rozhádaná, ale pije se dobře. Druhým pivem je dvacítka Trippel Bock, která je sice k dispozici pouze v láhvi, ale u takového siláka to vůbec nevadí. Hodně sladové pivo, karamelové a sušenkové, nasládlé a lehce ovocné. Sladkost naštěstí vyrovnává slušná porce chmele, v doznívání jsou znatelné příjemné bylinné a kořenité tóny. Příjemný usrkávací speciál.

Nové pivo narazili i v sesterském pivovaru U Bulovky. Jedná se o tmavou svrchně kvašenou Sládkovu 25°, která ležela ve sklepě pivovaru už od ledna letošního roku. Je hodně ovocná, nejvíce vystupují maliny, jahody, jablka, švestky, mandarinky… ale našlo by se tam toho mnohem více :) Pod tím se skrývá plnější a sladší tělo s tóny karamelu a čokolády, znatelná je trocha hořkosti a kyselosti. A doznívání je velmi dlouhé, ovocné a alkoholové, lehce připomíná červené víno a portské. Piva z Bulovky jsou občas trošku rozporuplná, ale tohle je naprostá paráda.

V dalším pražském pivovaru Hostivar se už připravují na Vánoce – v neděli narazili polotmavou sedmnáctku Adventní Doppelbock. Hodně sladové pivo, převládají v něm tóny chlebové kůrky a karamele, v závěru se přidává střední hořkost, trocha kořenitosti a sušeného ovoce. Příjemný a vyvážený speciál.

V pražských hospodách lze už nějaký ten pátek potkat Vánoční jantarový speciálÚnětic, letos je o něco silnější a ve složení přibyl jeden druh sladu a chmele. Je to lehce plnější pivo, karamelové, topinkové a trochu chmelově bylinné. Má bezva dlouhé doznívání a skvělou pitelnost.

Novinek se nebojí ani v Brně. Třeba v pivovaru Magistr připravili čtrnáctku čokoládovou IPA. Trošku jsem se obával, co to bude za hrůzu… ale ukázalo se, že jde o klasickou černou IPA. Výrazně citrusové až přímo grepové pivo, kávové a pražené. V doznívání se přidává i něco bylin a tropického ovoce, hořkost má pivo lehce vyšší. Znatelná je i kyselost, celkově je to trošku drsnější IPA, ale nakonec se mi pila celkem dobře.

U Richarda podruhé přichystali nakuřovaný ležák. Jeho slad ale není nakuřovaný na dřevě, jak tomu bývá zvykem, ale nad rašelinou, takže netřeba brát vážně komentáře „znalců“, že v něm chybí tóny uzeného masa a slaniny známé z bamberských piv. Je to příjemné sladové pivo, lehce karamelové, toustové a oříškové, středně plné s lehčí hořkostí. Přišlo mi trošku tmavší, než před necelým rokem, a též trošku více kouřové, snad i ten náznak rašeliny se dá zachytit. Povedený kousek, sice to není takové rašelinové monstrum jako třeba švédský Ardbeg, ale o to lépe se pije.

Podruhé byl uvařen i průmyslový Radegast Temně hořký a tentokráte našemu hrdlu neunikl. Slušně nachmelené polotmavé pivo, též dosti sladové, karamelové a toustové. Hořkost je příjemnější než u většiny průmyslových piv, je slušně vyvážené a dobře pitelné. Sice to není nějaký Všerad, ale na supermarket příjemná záležitost.

Při návštěvě Brna jsem měl v plánu ochutnat v Ochutnávkové pivnici další vánočního pivo, konkrétně od Harracha. To bohužel právě došlo a tak jsem zkusil Netopýra, který je vařen ve Vojkovicích speciálně pro Brno. Krom špinavé sklenice s bublinkami, které se slečna servírka snažila nepříliš úspěšně oklepat (zvláštní přístup), pivo celkem nepříjemně vonělo, zatuchle a houbově – snad ještě horší než hadrové aroma Opatů. Naštěstí jsem si dal jen malé a následně si spravil chuť bezva belgickým Artevelde, ten se u nás snad ještě neobjevil.

No a pak je tu řada novinek, která nás příliš nezaujala. V Jihlavě uvařili zvláštní anglickou e-IPA, v Brně u Lucky Bastarda nepříliš příjemně vonící Black, v Pacově zase Belgičana připomínajícího spíše domovarnický ležák. Medové pivo v Brně frčí, připravili ho jak v průmyslovém Starobrnu, tak v minipivovaru Pegas. Ani extra chmelený ležák ze Starobrna není něco, co by si člověk musel dávat podruhé. Příliš nezaujaly ani polotmavé speciály – Svatomartinský z Kocoura či Štědrovečerní z Permona. Nu, v Česku to s pivy není snadné, na každé jedno dobré pivo vychází dvě osobitá či nepříliš vydařená… ale aspoň nám přijde, že těch vyloženě nepitelných už naštěstí bývá jen velmi málo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…