Matuška Imperial Stout, Máša Sheriff IPA, Raven Weizenbock, Hauskrecht Black Barrel a jiné novinky

sepsal Marley

1. června 2017 v 14:46

Je tu zase další přehled českých pivních novinek. Dnes půjde o směsku všeho možného, často to jsou neobvyklé jednorázové zajímavosti.

Předminulou sobotu v karlínském Krystal Bistru proběhla akce 8 let s Matuškou, slavný broumský pivovar zde čepoval mnoho druhů svých piv. Já se sem zastavil na skok podívat po Černokosteleckém vysmolení. Hlavním tahákem byl Matuškův Imperial Stout, dozrávaný v dubových sudech po irské whiskey Jameson (stejné sudy použili i v Trautenberku). Pivo je to docela hutné, pražené, čokoládové a vanilkové, whiskey je docela hodně znát. Má příjemné dlouhé doznívání, velmi dobře se popíjí. Zkusil jsem i druhou novinku – ejl Apollo Creed, jedná se o Apollo Galaxy, ale odkvašené jiným druhem kvasnic. Hezky chmelené pivo, ale bohužel na akci docela hodně kalné a kvasnicové. Pít se v pohodě dalo, ale nějaké nadšení se nekonalo.

V Řevničově ve středních Čechách vznikl nový pivovar Máša, stojí za ním dlouholetý sládek slánského Antoše David Máša. Jedním z jeho prvních piv je americká IPA Sheriff, polotmavá čtrnáctka. Je hodně ovocná s tóny manga, mandarinek, marakuji i angreštů, též i docela sladová s karamelkovým nádechem. Slušně hořká, příjemná a dobře pitelná. Těším se na ochutnání dalších piv tohoto pivovaru.

Brněnský Hauskrecht připravil několik nových piv, ale než jsme si je přijeli do Brna vyzvednout, už to zase takové novinky nejsou. Pivovar nechal svůj zázvorový bock Petr Bock dozrávat na dubových hoblinách máčených v rumu z Panenských ostrovů. Vzniklo tak pivo Black Barrel – Reserva De Caribe, je sladové, karamelové i závorové, s tóny rumu, bylin, sušených třešní a meruněk. Příjemný a dobře pitelný kousek, ale bez toho výrazného zázvoru by byl asi ještě lepší. Dalším pivem je Moravian Ale, APA s českými chmely a americkým Cascadem, světlá dvanáctka. Pokud by člověk od APA čekal nějakou příjemnou voňavou líbivku, tak tady se nedočká – pivo je to drsnější, nepříliš ovocné, chutná trochu jako český ležák. Ale pít se v pohodě dá.

František Rezek, výherce domovarnické soutěže Prague Homebrewing Competition, uvařil v pivovaru Raven svůj vítězný weizenbock. Tohle pivo se nyní dostává do hospod a pivoték pod názvem Best in Show 2017. Je to kořeněný silák, s tóny jablek, banánů, karamelu i vanilky. Příjemný, dobře se popíjí. Raven připravil ještě jedno nové pivo – pro festival Asie vzdálená a blízká to byla patnáctka Lemongrass IPA, tedy IPA s citrónovou trávou. Možná jde o upraveného Gunslingera, pivo je to ale příjemně citrusové, svěží, líbivé a velmi dobře pitelné. Citrónová tráva je holt jedna z mála přísad, které se skvěle hodí i do světlých ejlů.

Brněnská Ochutnávková pivnice oslavila další rok své existence – již čtvrtý. A jako obvykle si k této příležitosti nechala uvařit několik speciálních piv v různých pivovarech. Jedním z nich je 4th Anniversary Ale od Clocka, americká IPA s pětinou sladu žitného. Je sladová, s tóny citrusů a tropického ovoce, lehce bylinná, s nádechem žitného chleba. Příjemná a dobře pitelná.

Sokolovský Permon uvařil další jednochmelovou IPA Hopper, tentokráte s bavorskou Mandarinou Bavaria. Pivo to není moc příjemně chmelené, ovoce je znát jen lehce, více se projevuje jen ostřejší bylinnost. A jak už je u Permona v poslední době zvykem, ruší lehký zeleninový nádech, pije se to celkově tak nějak průměrně. Nic, co by si člověk dával znovu.

Zase po pár měsících jsem se odvážil ochutnat pivo z nupackého Gwerna. Jmenuje se Zlobivá Blondýna a je to světlá třináctka s českými chmely. Je docela podivná, kvasnicová, zvláštně kořeněná, s nádechem másla a jablek. Moc dobrá není, pije se průměrně, ale Gwern umí i mnohem hůře, takže by člověk měl být asi spokojený i s tímto.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…