Matuška Champion, Frýdlant 22° Secret Enigma, Antoš Choo-Choo IPA a další pivní novinky

sepsal Marley

16. prosince 2015 v 12:33

A po včerejšku zde máme hned další pivní novinky. Sešly se tu najednou tři bezvadné kousky, pár fajn záležitostí a bohužel i nějaký ten průser.

Začneme tím povedeným. Zámecký pivovar Frýdlant posiluje, po nedávné dvojité IPA osmnáctce přišel s ještě mocnější IPA 22 Secret Enigma. Je to pivo z čistě světlého sladu, chmelené australskými chmely, jeden z nich je horká novinka Enigma. Je to úplná ovocná bomba, plná manga, mandarinek, ananasu, lehce i banánů či lesního ovoce. Je i hodně sladová a sladší, zároveň slušně hořká, v závěru se přidává znatelná alkoholová hřejivost. Příjemné a dobře pitelné pivo… nebo spíše dobré na usrkávání, s tím alkoholem se tak rychle nepije :)

Slánský pivovar Antoš uvařil pivo Choo-Choo, černou IPA. Hned po přivonění nám připomnělo Cosa Nostru, kterou dříve Antoš vařil s Falkonem. Má i velmi podobné parametry, i když pšeničný slad asi v Cosa Nostře nebyl. Je pražené, s tóny citrusů i hořké čokolády, lehce je znát i lesní ovoce, švestky a žitný chleba. Slušně hořké, moc pěkně vyvážené, nebezpečně pitelné, alkohol v něm i při 7,8 % není vůbec cítit.

Do ejlové třetice tu máme nového Matušku, i když ve srovnání s předchozími dvěma je to slabší kategorie, světlá třináctka. Champion, vařený s baseballovým týmem Kotlářka k oslavě jeho titulu, je chmelený aromatickými chmely Cascade, Melon a Hallertau Blanc. Papírově to vypadá na ovocnou nálož, ale ovoce je znát spíše jemněji, s tóny citrusů, tropického ovoce či melounů. Jinak je sladčeji sladové a zároveň výrazně hořké, velmi dobře se pije. Matuška nyní začal vařit i své převážně zimní pivo, Černou raketu, opět se povedla velmi, krásně chmelená i vyvážená. Ani Vánoční Extra IPA není letos k zahození, i když je to tentokráte pořádný slaďouš, nic pro čistokrevné chmeložrouty.

Dalším svátečním pivem, které přichází na trh, je Novoroční speciál z „velkého minipivovaru“ Herold. Je to světlá čtrnáctka, chmelově kořenitá, sladčeji sladová, středně hořká. Není to nějaký zázrak, ale pije se vcelku dobře.

Výroční světlou čtrnáctku, k příležitosti uplynutí roku od založení pivovaru, uvařil Cvikov. Je sladová, nasládlá, lehce chmelově kořenitá, trochu ovocná, středně hořká. Máslová je jen malinko, což oproti jiným cvikovským pivům je ještě v pohodě, vcelku dobře se pije. Na Cvikově jsou velmi sympatické nízké ceny, ale my bychom stejně asi raději, kdyby trochu více vyladili piva.

Vídeňský Speciál od Mordýře sice není úplná novinka, ale my ho potkali poprvé. Je sladový, s tóny toustů i chlebové kůrky, lehce karamelový i chmelově kořenitý. Přímočarý a dobře pitelný. Na advent ideální ležák.

Teprve nedávno jsme si všimli, že Rohozec kromě tmavého třináctkového speciálu vyrábí i světlou Třináctku. Ani nevíme jak dlouho, možná už to bude delší doba, každopádně jsme ji ulovili a ochutnali. Je sladová, lehce nasládlá, docela prokvašená. Má střední a drsnější hořkost, malinko jsou znát jablka i kov, ale to není nic extra rušivého, na rozdíl od výrazných celerových tónů. „Díky“ nim byl velký problém celý půllitr dopít, v doznívání to bylo vyloženě odporné. Že do piva dávají cukr, kyselinu askorbovou či chmelový isoextrakt nám ani nevadí, ale ten dymethylsulfid vynechat mohli.

Nicméně ani Rohozec nás nepřipravil na to, co přišlo později. Poprvé jsme potkali pivo od létajícího pivovaru Bukovar a i přes „Matuškovskou“ cenu se rozhodli vkročit do neznámých vod, žádné reference jsme totiž neměli. Třináctka crystal fire APA vypadala papírově nadějně, poměrně světlá, s americkými chmely Crystal, Bravo a Delta. Ale už po prvním přivonění jsme věděli, že jsme šlápli vedle – výrazné medicinální tóny nešlo přehlédnout. Brrr, z vad piva je tohle jedna z nejhroznějších. Znát bylo i něco zeleniny, dále i něco „pivního“ – slad a citrusy. I když spolu se zmíněnými vadami to připomínalo spíše shnilé ovoce. Bludice to po chvíli vzdala a i já jsem musel skoro polovinu vylít a to toho vydržím dost. Ale na trénování vad asi dobré, přeci jen tabletky s chlorfenolem vyjdou více jak třicetkrát dráž. 

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…