Mapa pražských pivoték aneb pivníkův průvodce (4. vydání)

sepsal Marley

17. prosince 2015 v 18:22

Už třikrát jsme tu psali před Vánoci o pražských pivotékách, jejich sortimentu a tipech na dárky. Tentokráte jsme si řekli, že přidáme i něco hodnotnějšího a trvalejšího.

Po úspěchu mapy českých pivovarů jsme se rozhodli udělat něco podobného i pro pražské pivotéky. Mapu najdete na samostatné stránce, zatím jsme pivotéky rozdělili na ty klasické, ty s výčepem a ty, které jsou součástí hospody. Nezahrnuli jsme obchody, které mají jen pár druhů piv, ani hospody, kde mají třeba jen jednu ledničku s pivy – kvůli tomu tam asi nikdo putovat nebude.

Komu mapa nevyhovuje, pivotéky najde i v jednoduchém seznamu. V budoucnu možná přidáme i sekci s mimopražskými pivotékami, ale nemáme ambice zmapovat celou ČR či zahraničí, to by ani nebylo v našich silách, spíše půjde o zajímavé tipy z míst, která jsme navštívili.

Ale zpět k Vánocům – většinu pražských pivoték jsme v posledních dnech navštívili, takže vám můžeme dát pár tipů na nákupy. Ať už jako dárek pod stromeček, tak jako pivní zpestření na nadcházející svátky, případně na oslavu Silvestra a příchodu nového roku. Informace o pivotékách zde psát nebudeme, stačí kliknout na odkaz v nadpisu a přečíst si detaily našeho hodnocení.

Base Camp

V poslední době sem dorazila řada zajímavý piv z Polska (pivovary jako Pinta či Doctor Brew), také zde najdete třeba pár Craft piv z Balkánu, to není něco, co by se u nás běžně objevovalo. Klasikou jsou belgická piva, zejména ta v sedmičkových lahvích pod korkem jsou jako dárek či na Silvestra ideální.

Pivní rozmanitost

Nedávno sem připutovala zásilka Bocků a jiných specialit z Bavorska, často jde o opravdu bezva piva. Také zde naleznete i mnoho nadějně vypadajících piv ze slovenských minipivovarů, ale tam úplně nemůžeme ručit za kvalitu, většinu z nich jsme ještě neochutnali.

Beergeek

Krom klasických evropských Craft piv, z nichž některá najdete i v pěkných větších lahvích, můžeme doporučit třeba nově dovezené zajímavosti z Belgie, zejména piva vánoční. Také zde nově naleznete i výborná piva z Polska či Španělska.

Dno pytle

Pivotéka ve Dnu pytle je novinkou posledních dní, snad zde v budoucnu budou těch pět lednic pravidelně doplňovat. Momentálně zde najdete bohatou nabídku piv z Polska, od pivovarů jako je Kraftwerk, Pinta či Wrężel.

Pivkupectví

V Pivkupectví nově naleznete řadu piv z Ameriky, povětšinou jde o piva, která se u nás ještě vůbec nikdy neobjevila. Ale jsou to často dražší kousky, za stovku či mnohem více za třetinkovou láhev. Plus ze standardního sortimentu Pivkupectví si vybere asi každý. Řadu z těchto piv můžete zakoupit v pivotékách hospod Kulový bleskBad Flash Bar.

Zbylé pivotéky mají vesměs svůj klasický sortiment, určitě si tam lze dobře vybrat. Mrkněte na zmíněnou mapu nebo do seznamu. Samozřejmě budeme rádi za tipy na další obchody, je možné, že se někde zjevilo něco menšího zajímavého či některá hospoda přidala pár lednic jako Dno pytle. Nebojte se nám napsat, případně nás v čemkoliv opravit.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…