Klínce-Katz mango IPA, Všerad vídeňský Senátor, Antoš Roggen, třikrát Novej svět a další novinky

sepsal Marley

3. listopadu 2016 v 16:15

Po přehledu piv se zeleným chmelem pokračujeme v pivních novinkách. Dnes to bude rozmanité, piva všech možných druhů a síly, dokonce tu najdete i jeden opravdu výborný nový ležák, což se u nás zase tak často nevidí.

Létající pivovar Klínec-Katz připravil pivo Mitzi, americkou IPA s mangovým džusem. Je hodně ovocná, s výraznými tóny tropického ovoce, lehce bylinná a citrusová. Slušně hořká, líbivá, velmi dobře pitelná. Klínce-Katz začíná být sázka na jistotu.

Všerad z Všeradic rozšířil svoji nabídku ležáků o Senátora, vídeňský ležák o stupňovitosti dvanáct. Je sladový s tóny toustů a karamelu, hezky chmelově bylinný, slušně hořký. Krásně vyvážený, bez jakýchkoliv vad, výborně pitelný. Škoda, že pivovarů s takhle dobře vyladěnými ležáky je u nás jen pár.

Slánský Antoš zabrousil do méně probádaných vod a uvařil žitný Roggen, tedy německý svrchně kvašený roggenbier. Pivo je to hodně kořeněné s tóny hřebíčku a skořice, lehce karamelové, jablečné a banánové. Fajn žitňák, dobře se pil.

V Zichovci přišli s novinkou Imperial Lager, spodně kvašenou devatenáctkou. Je hodně sladová, chmelově bylinná, s tóny citrusové kůry a karamelu. Docela hodně hořká, lehce hřejivá a dobře pitelná.

Dolnobojanovický Mazák uvařil další jednochmelový ejl, tentokráte přišel na řadu chmel Comet. Je to hodně hořké pivo, s tóny grepů a citrónové kůry, chmelově kořenité a trochu máslové. Chuťově úplně čisté by nám asi chutnalo více, ale i takhle to byl fajn kousek.

Z čečelického minipivovárku Novej svět jsme potkali hned tři piva. Velmi se povedla jeho APA APA 11 s výraznými tóny citrusů a tropického ovoce, parádní pivo. Slušně dopadl i Pale Ale 12, sladový a nasládlý, s tóny citrusové kůry a meruněk. Trochu zklamáním byla APA 12, sice hezky chmelená, ale drsnější a ne úplně harmonická. Nicméně pořád ještě slušně pitelné pivo. Holt v malinkých rukodělných várkách udržet kvalitu není žádná sranda, vůbec je s podivem, že jsou piva z Nového světa tak dobrá.

Z rodinného pivovaru Hladov jsme potkali světlý Novoříšský speciál. Pivo je to pěkně bylinně chmelové, slušně sladové, vyváděné. Škoda toho lehkého másla, bez něj by mohlo jít o bezva ležák. Ale i tak je to fajn pivo.

K patnácti letům Kulového blesku uvařil pivovar Mordýř Pivo Ale Kulový. Jde o belgickou IPA, světlou patnáctku s přídavkem koření. Je citrusová, zvláštně kořeněná, s lehkými medicinálními a zatuchlými tóny. Zřejmě kvašení belgickými kvasnicemi neproběhlo zrovna ideálně, výsledek je nic moc.

Druhé pivo, které si nechal Kulový blesk uvařit, je Bad Flash Prototype IPA ÍPÁK od Falkona. IPA je to chmelově bylinná, grepová, lehce karamelková a kořenitá. Je drsnější a trochu rozhádaná, ale pít se dá. Každopádně libovolná Stalker IPA se Falkonovi povedla více.

Pivovar Gwern chrlí další a další druhy nových piv, už to ani kvůli jejich nevyrovnané kvalitě nesledujeme a nevyhledáváme. Po naší cestě hospodami jsme ale narazili na poslední novinku, Brutální Haku, dali jsme jí tedy šanci. Ukázalo se, že název je zvolen velmi šikovně, pivo je totiž opravdu brutální. Dominují odporné medicinální tóny, znát je i něco umělé hmoty a odlakovače. Ukázkový příklad piva, které by nikdy nemělo opustit pivovar. Řada pivařů s oblibou říká velkým pivovarům chemičky, ale tohle označení spíše sedí na některé minipivovary.

Na závěr na zlepšení nálady zmíníme ještě dvě znovuochutnaná piva na Strahově. Po půl roce se na čep vrátil Barley Wine dozrávaný na cedrovém dřevě, trochu se změnil a uhladil, ale pořád jde o zajímavé a parádní pivo. Ověřili jsme si i kvalitu Chocolate Stoutu, který jsme potkali v září na Slunci ve skle, je to prostě parádní tekutá hořká čokoláda s lehkými tóny ovoce. Když vám nevadí si trochu za kvalitu připlatit, tak Strahov je v Praze prostě jasná volba.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…