Kingswood od Prazdroje, bezová Třebíč, Galaxy Matuška a řada nových piv z Prahy

sepsal Marley

19. července 2013 v 9:08

Máme tu pro vás slušnou nálož nových piv, která na léto pivovary navařily. Jsou to moc zajímavé a často hezky osvěžující kousky… a jako bonus je tu jeden cider.

A začneme právě oním ciderem. Gigant Plzeňský Prazdroj nám připravil Kingswood Apple Cider, který by se měl údajně vyrábět přímo v Plzni. Na čepu je ve vybraných hospodách (nejčastěji to jsou plzeňské The PUB), zaznamenat jste mohli i reklamní kampaň ve městech na zastávkách, s opicemi a tučňáky, umělými jablky, dotykovou obrazovkou s vyhledávačem hospod a tak… a jelikož máme cidery celkem rádi (zejména ty poctivé anglické, francouzské či české), skočili jsme tento počin do nejbližší občerstvovny ochutnat. Překvapilo nás už servírování, podává se v půllitrové ejlové sklenici s 0,4 litry cideru a zbytkem sklenice doplněným ledem (!). Hodně voní po jablečné šťávě (džusu), až tak trochu agresivně bonparově. V chuti je podobný, navíc celkem sladký a jednoduchý. Celkově žádné velké nadšení, vůně a chuť sice není nijak nepříjemná, ale ta sladkost tomu rozhodně nepřidává (a bez ledu to bude ještě horší). Nicméně i tak je to sympatický pokus, lepší než všechny možné nedobré ochucené pivní blafy či hrůzné „cidery“ ze Švédska.

Při ochutnávání plzeňského cideru jsme narazili i na další celkem novou záležitost, Gambrinus nepasterizované G. Taková jednoduchá desítka, hodně sladová, lehce chmelově kořenitá. A celkem dobře pitelná, rozhodně více než pasterizované či dokonce lahvové varianty Gambrinusu. Jen ta cena 29 Kč za 0,4 l není úplně nízká, člověk si raději dá za podobný peníz desítku z menšího pivovaru, třebas tu Únětickou.

S dalšími novými pivy přišel pražský Beznoska. Prvním je Klíčovská jedenáctka, lehčí verze povedené polotmavé čtrnáctky. Je hodně tmavá, voní a chutná výrazně po chlebové kůrce, lehce až do připálených pražených tónů. Je středně hořká a velmi dobře se pije. Druhým pivem je letní ejl, jedenáctka B-Ale (už jsme tu měli od jiných pivovarů H-AleA-Ale). Hezky chmelové pivo, s tropickým ovocem, citrusy a trochou bylin, je slušně vyvážené středně plným sladově sušenkovým tělem. Je hezky hořké a pije se dobře… jen bohužel jsou v něm celkem znatelné kvasnice, po ohřátí ještě více. Škoda, bez nich by pivo bylo mnohem zajímavější.

Po skvělém nakuřovaném speciálu Smokie přichází kočovný pivovar Prager Laffe s druhým kouskem, vídeňskou třináctkou. Hezky sladové pivo s toustovými až lehce chlebově kůrkovými tóny, zároveň je výrazně nachmelené, projevuje se v něm kořenitost až lehká peprnost. Ve vůni trošku podivně zatuchlé, ale i přesto se pilo velmi dobře.

U Tří růží se do toho obuli trošku netradičně. Většina pivovarů připravuje lehká a svěží piva, Růže nám naopak připravily v pořadí již čtvrtý speciál Svatého Jiljí, tentokráte je to sedmnáctka. Pořádně nachmelené pivo s citrusovými, bylinnými a borovými a tóny, vše je vyváženo pořádnou porcí sladu s toustovým až karamelovým projevem. Je slušně hořké a má příjemné delší doznívání. Moc povedené pivo, skoro se blíží někam k double IPA.

Slavný pivovar Matuška přišel s další jednorázovou várkou piva. Jedná se o upravenou verzi jeho klasické pšenice, nachmelnou australským Galaxy. Chmel je z piva cítit pořádně, citrusy, tropické ovoce, byliny, angrešty… pod tím nesměle vykukuje samotné pšenice s banány a hřebíčkem. Má příjemný vyšší říz, ale hořkost je v dochuti celkem znatelná. Předchozí verze s CitrouCascade s Citrou nám chutnaly více, nicméně i tato byla velmi dobrá.

O ochucených pivech normálně příliš nepíšeme, ale dvě nová nás opravdu zaujala. Prvním z nich je Kaplan pšeničný bezovýPodklášterního pivovaru Třebíč. Je to hezky aromatické pivo, s chutí a vůní bezového květu, hřebíčku, banánů a vanilky. Má znatelnou hořkost a příjemný vyšší říz, je krásně osvěžující a skvěle pitelné. Trochu zvláštní byla pěnivost, krémová bílá pěna ještě dlouho po natočení stoupala jako u hrnečku vař.

Druhým ochuceným pivem je polotmavá dvanáctka Ginger AleKounic. Zázvor je z ní znát opravdu hodně, ale naštěstí ne úplně přehnaně jako třeba u děsivého Ginger Beer z Nové Paky. Vyváženo je to příjemným sladově toustovým tělem s náznakem ovoce a chmelové zemitosti. Celkově je to překvapivě příjemné a slušně pitelné pivo. Prostě svrchně kvašená piva jsou na ochucování většinou mnohem vhodnější.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…