Mám ráda kávu a mám ráda pivo. Není tedy žádné překvapení, že mi kávové pivo z Ujkovic udělalo obrovskou radost. Jedná se o spodně kvašené polotmavé pivo, při jehož výrobě byla použita 100% arabica (Ethiopia Kebado) z české pražírny Doubleshot. Ve vůni je výrazně kávové s méně výraznou chmelovou vůní. V chuti kávové s příjemným proběhnutím sladších kávových tónů (kapučíno), následované nižší chmelovou hořkostí a dlouhým dozníváním jemné chuti kávy. Pivo má příjemnou lehce nasládlou chuť, která se pěkně doplňuje s jemnou kávovou a chmelovou hořkostí a lehčí kyselostí kávy. Opravdu velmi vydařené pivo, které vřele doporučuji k ochutnání. V pivotékách a pivních barech jej však nenajdete. Musíte za ním vyrazit do kaváren.
Na další české kávové pivo jsme narazili při předvánočním oprašování poliček v Pivní rozmanitosti. Byla to jediná třetinková lahev Espresso Stoutu z pivovaru Kocour. Také při výrobě tohoto piva bylo použito poctivé kávy od Doubleshotů. Pivovar dokonce zřejmě vyrobil různé stouty lišící se druhem použité kávy. My jsme měli štěstí na Espresso Stout Salvador s kávou El Salvador Honey Bourbon (na Ratebeeru můžete narazit také na Espresso Stout Kenia). Ve vůni bylo výrazně kávové, s tóny hořké čokolády a lehce peprné. Té úžasné vůně jsem se nemohla nabažit. Chuť už mě však trochu zklamala. Výrazná kyselost, v závěru s příjemným dozníváním kávy a praženého sladu. Bohužel trochu vodnaté, přesto zajímavé a dobré pivo, které stojí za pozornost.
Zjevení takovýchto ochucených piv v českých pivařských vodách je malý zázrak. Ochucených piv vyrobených z poctivých surovin je u nás jako šafránu. Pivovary se předhání v tom, kdo udělá nejbizarnější ochucené pivo. Lijí do svých produktů litry takzvaných přírodních výtažků, přírodně identického aroma, ovocných extraktů, esencí, či bylinných granulátů. Není pak divu, že u nás mají ochucená piva špatnou pověst a většina pivařů se jim vyhýbá. Naštěstí se kromě těchto kávových zázraků objevují i další poctivé vlaštovky… dýňové, starý dobrý kaštanomedový, strouhaný zázvor a med jen tak namátkou :)
A jak jste na tom vy? Chutnají vám ochucená piva? Máte nějaké doporučení na kávové, či jinak ochucené pivo z poctivých surovin?
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Matuška Ella, Hoppy Dog Ella, Mazák Radiátor, Chroust + Raven White Stout a další pivní novinky
Marley, 13. února 2018 -
Ohlédnutí za pivním rokem 2017
Marley, 17. ledna 2018 -
Bar Napalmě v novém
Marley, 23. listopadu 2017 -
Břevnovský Lambic, Strahovský Čokostout, Falkonův Burton Ale, rybí ginové Gose a další zajímavá piva
Marley, 16. listopadu 2017 -
Dny otevřených dveří kunratického Muflona, MouchaFest v Braníku a Letňanské pivobraní
Marley, 3. října 2017
Nově ochutnaná piva
-
Schierlinger Hell
22. 4.6,5 -
Wittmann Urhell
22. 4.7 -
Bierschau Lagerleben
21. 4.7,8 -
Landshuter Brauhaus Dunkel
21. 4.7,5 -
Hohenthanner Polar Sommer
21. 4.8 -
Zombräu Venkinator
21. 4.7,8 -
Zombräu Voodoo
21. 4.7,5 -
Oberglaimer Kellerbier
20. 4.7 -
Paulaner Zwickl
20. 4.6 -
Hohenthanner Tannen Hell
20. 4.7
Znovu ochutnaná piva
-
Budweiser Budvar Kroužkovaný ležák / B:SPECIAL
22. 4.7,3 -
Krajinská IPA 14 Raketa
21. 4.4,5 -
Jílovice světlý ležák 11
21. 4.4,5 -
Beeranek 13° Diablo Negro
21. 4.7,3 -
Klosterbräu Mallersdorf Vollbier Hell
20. 4.6
Nově navštívěné hospody
-
Beer Factory
20. 4.8 -
Struwwelpeter
18. 4.6 -
Hofgarten Wirtshaus
16. 4.6
Nejnovější alba v galerii
-
Zoiglování potřetí - den 2
19 fotek, 20. dubna 2018 -
Zoiglování potřetí - den 1
36 fotek, 18. dubna 2018 -
Ruská pivní revoluce v Beergeek Baru
18 fotek, 27. března 2018