Káva a pivo

sepsala Bludice

30. prosince 2011 v 9:55

Mám ráda kávu a mám ráda pivo. Není tedy žádné překvapení, že mi kávové pivo z Ujkovic udělalo obrovskou radost. Jedná se o spodně kvašené polotmavé pivo, při jehož výrobě byla použita 100% arabica (Ethiopia Kebado) z české pražírny Doubleshot. Ve vůni je výrazně kávové s méně výraznou chmelovou vůní. V chuti kávové s příjemným proběhnutím sladších kávových tónů (kapučíno), následované nižší chmelovou hořkostí a dlouhým dozníváním jemné chuti kávy. Pivo má příjemnou lehce nasládlou chuť, která se pěkně doplňuje s jemnou kávovou a chmelovou hořkostí a lehčí kyselostí kávy. Opravdu velmi vydařené pivo, které vřele doporučuji k ochutnání. V pivotékách a pivních barech jej však nenajdete. Musíte za ním vyrazit do kaváren.

Na další české kávové pivo jsme narazili při předvánočním oprašování poliček v Pivní rozmanitosti. Byla to jediná třetinková lahev Espresso Stoutu z pivovaru Kocour. Také při výrobě tohoto piva bylo použito poctivé kávy od Doubleshotů. Pivovar dokonce zřejmě vyrobil různé stouty lišící se druhem použité kávy. My jsme měli štěstí na Espresso Stout Salvador s kávou El Salvador Honey Bourbon (na Ratebeeru můžete narazit také na Espresso Stout Kenia). Ve vůni bylo výrazně kávové, s tóny hořké čokolády a lehce peprné. Té úžasné vůně jsem se nemohla nabažit. Chuť už mě však trochu zklamala. Výrazná kyselost, v závěru s příjemným dozníváním kávy a praženého sladu. Bohužel trochu vodnaté, přesto zajímavé a dobré pivo, které stojí za pozornost.

Zjevení takovýchto ochucených piv v českých pivařských vodách je malý zázrak. Ochucených piv vyrobených z poctivých surovin je u nás jako šafránu. Pivovary se předhání v tom, kdo udělá nejbizarnější ochucené pivo. Lijí do svých produktů litry takzvaných přírodních výtažků, přírodně identického aroma, ovocných extraktů, esencí, či bylinných granulátů. Není pak divu, že u nás mají ochucená piva špatnou pověst a většina pivařů se jim vyhýbá. Naštěstí se kromě těchto kávových zázraků objevují i další poctivé vlaštovky… dýňové, starý dobrý kaštanomedový, strouhaný zázvor a med jen tak namátkou :)

A jak jste na tom vy? Chutnají vám ochucená piva? Máte nějaké doporučení na kávové, či jinak ochucené pivo z poctivých surovin?

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…