Dnes slavíme další mezinárodní pivní den věnovaný jedné skupině piv. Tentokrát se jedná o Stout Day zasvěcený těm černým kávovým, praženým a čokoládovým krasavcům z kategorie piv nazývaných stout. Při této příležitosti jsem si vzpomněla na nedávné klábosení s pivními nadšenci při popíjením Gypsy Porteru v Pivní rozmanitosti. Jeden z nich nám totiž položil zákeřnou otázku: „Jaký je rozdíl mezi stoutem a porterem?„
Moje první reakce byla: „Ééééé, žádný…“ a cítila jsem se jako podvodník, který tazatele šeredně zklamal.
Ale ona je to pravda… skutečně. V dnešní době opravdu není žádný výrazný rozdíl mezi pivy nazvanými jako „Stout“ a těmi známými jako „Porter“. Mám samozřejmě na mysli klasické stouty a portery, nikoliv taková specifická piva jako je například milk stout.
Kde se tedy vlastně vzal stout? A proč jsou dnes téměř shodná piva označována různými názvy Stout, nebo Porter, ba dokonce často i Stout Porter dohromady v jednom názvu?
Původně byla jako stout označována prostě silná piva. V osmnáctém století se proto v Londýně zákazníci mohli setkat jednak s pale stoutem, ale také s brown stoutem, což bylo v podstatě synonymum pro silný porter. A takto to vlastně trvalo až do dvacátého století. Stout byl v anglickém tisku a inzerátech označován jako „silný porter“ či dokonce „porter vysoké kvality“. A v devatenáctém století byly často recepty na výrobu stoutu a porteru naprosto shodné a lišily se pouze množstvím vody použité k vaření (pro vaření stoutu se použilo méně vody).
Po první světové válce došlo ve Velké Británii k výraznému poklesu stupňovitosti piv, jak jsme již psali v článku týkajícím se střípků z historie IPA. Tímto neblahým osudem byly postižené i portery. Zatímco v devatenáctém století byla původní stupňovitost stoutu v průměru 19,5 a klasického porteru cca 14,5, po první světové válce spadla u stoutu na cca 13,5 a u porteru na cca 9,5. Klasické slabší portery byly navíc v Anglii vytlačovány čím dál tím oblíbenějšími mildy a situace pro stout se postupně obrátila. Najednou již nebyl stout druhem porteru, ale naopak porter začal být chápán jako varianta stoutu, nebo také „stout nižší kvality“. V padesátých letech dvacátého století již porter upadl téměř v zapomnění a stout byl tedy vlastně takovým jeho pohrobkem.
Naše vyprávění však neskončí pesimisticky vyhynutím jedné pivní kategorie. Portery byly totiž v posledních letech oživeny a mnohé pivovary vyrábí piva pod názvem Porter. Ta se však již svojí sílou výrazně neliší od stoutů. Ba dokonce některé pivovary vyrábí silnější porter, nežli vlastní stout. A chuťově se portery a Stouty také nijak výrazně neliší. Ano, možná jsou některé portery sladší a zachytíte v nich více sušeného ovoce, zatímco některé stouty jsou spíše suché, hořčejší a praženější, ale rozhodně to není pravidlo. Stejně tak můžete narazit i na stout s tóny sušeného ovoce a porter s praženými tóny. Není ani pravda, to co nám tvrdí nejen česká Wikipedie, že „stout se liší použitím praženého ječmene“. Blbost, pražený ječmen se dnes objevuje ve stoutech i porterech. Jediné, co můžeme maximálně (a to ještě s velkou opatrností) říci, je, že pražený ječmen se v porterech vyskytuje statisticky méně často :) Existují stouty, při jejichž výrobě pražený ječmen použit nebyl (například Meantime London Stout a Sierra Nevada Stout) a na druhou stranu portery, které ve svém složení pražený ječmen zahrnují (například Salopian Entire Butt English Porter). Ray Daniels v knize Designing Great Beers prošel složení komerčně vyráběných stoutů a porterů a z 31 porterů 12 obsahovalo pražený ječmen.
Někteří z vás si na začátku článku nejspíš řekli: „No jo, ale Gypsy Porter je přeci baltic porter a tam je to všechno jasné. Příručka stylových puristů BJCP nám přeci jasně říká, CO JE baltic porter.“ Myslíte? Podívejme se na některé příklady: Wiibroe Porter Imperial Stout a Tuborg Porter Double Stout od Carlsbergu, Thisted Limfjords Porter Double Brown Stout… Už názvy piv nám napovídají, že hranice mezi baltic porterem a imperial stoutem nebude tak ideální a ostrá, jak by si ji styloví škatulkovači rádi narýsovali.
Zkrátka a dobře se netrapte tím, zda od sebe poznáte, či nepoznáte stout a porter… ono to většinou ani nejde a oba tyto současné pivní styly, jak se těmto pivním škatulkám vznešeně říká, jsou si podobné jako vejce vejci :)
Nezapomeňte si dnes připít nějakým dobrým stoutem, nebo porterem a pokud se chcete o celé problematice dozvědět více a mnohem obsáhleji, přečtěte si tento článek od Martyna Cornella.
Štítky
Související články
Související piva
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021 -
Rozvozy piva po Praze v době krize
Bludice, 22. března 2020
Nově ochutnaná piva
-
Hradecký Klenot / Haksna Apricot Symphony
19. 4.7,5 -
Mazák Plum & Cinnamon Gose
19. 4.7,5 -
Zichovec Sour Aronia & Cherry 12
19. 4.7,5 -
Volt Ultraviolet
19. 4.6,8 -
Zichovec Mexican Hot Chocolate Stout 2023
19. 4.8 -
Vinohradský Aleien IPA
18. 4.7,5 -
Falkon Kabinet with Rosehip 2022
18. 4.8 -
Haksna Bloody Maple
18. 4.3,8 -
Václav Tropical Heat
18. 4.6,3 -
Zichovec Sour Passion Fruit Pink Edition with Aronia
18. 4.7,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024 -
Březnové pivní akce a novinky (2024)
26 fotek, 17. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 9 - Röbersdorf, Kreuzberg, Stiebarlimbach, Hallerndorf, Witzgall, Eggolsheim, Weigelshofen a Drosedorf
52 fotek, 15. dubna 2024