Hostomický zimní speciál, Třebonice Čertík a Švajčiar, PePe Lager, ejly od Ravena a další nová piva

sepsal Marley

15. prosince 2015 v 11:02

Zase tu máme další přehled nových piv. Dnes zde žádnou přímo extra parádní bombu nepotkáte, ale několik vydařených fajn piv ano. Naštěstí se nám tentokráte vyhnula piva vyloženě nechutná a nepovedená, takže to smutné čtení nebude.

Pivovar v Hostomicích pod Brdy uvařil patnáctku Fabiána světlý zimní speciál, zatím své nejsilnější pivo. Pivo je to chmelově kořenité, sladové, nasládlé i slušně hořké. Vcelku čisté a dobře pitelné, taková česká klasika, podobná třeba Svijanskému Baronovi.

Před pár dny českou pivní scénu obohatil další pivovar, létající PePe – Serious Punk Brewery. Svoji prvotinu Special Pale Lager, světlou třináctku českého typu, uvařil v Radniční Jihlavě. Pivo je to karamelové až karamelkové, chmelově bylinné i kořenité, docela hodně i máslové. Pít se dalo, ale nic, na čem bychom si pochutnali. Snad se to příště povede čistěji.

Druhou světlou třináctku jsme potkali z Popelínavánoční speciál. Pivo je to sladové, chmelově kořenité i bylinné… a opět docela slušně máslové. Nic moc. Škoda, v tomto pivovaru umí uvařit i dobré pivo.

Třebonický rukodělný pivovárek přišel s novým pivem, Čertíkem Brown Ale. Těžko říct, co konkrétně bylo záměrem uvařit, zřejmě asi má jít o anglickou verzi, i když u Třebonic člověk nikdy neví, tam se na nějakou „stylovou přesnost“ (naštěstí) moc nehraje. Pivo je to karamelové, toustové, lehce zemité, s trochou tónů čokolády a sušeného ovoce. Příjemný kousek. Ochutnali jsme i ovesný ejl Švajčiar, zřejmě jde též o novinku. Je jemný, s nízkým řízem, sladový, lehce bylinný i citrusový, s tóny ovesné kaše. Kupodivu to dohromady velmi dobře ladí a pije se dobře jako nějaký Angličan z casku.

V Beergeek Baru jsme narazili na pivo Bobby Brown od břeclavského pivovaru Frankies. V popisku piva najdeme nějaké zmatené informace o 80/- ejlech z 19. století, ale zřejmě, dle parametrů a chuti piva, jde jen o pivo ve stylu novodobých méně chmelených skotských ejlů. Pivo je to toustové, lehce karamelové, s lehkými chmelově bylinnými tóny, trochou medu a kandovaného ovoce. Čisté a dobře pitelné.

Jedna netradiční záležitost se objevila na čepu v hospodách po Praze – Nopálové pivo, vyrobené v Nymburce pro export do Mexika. Nejde o nic úplně převratného (pivo z opuncie uvařil třeba Pivovarský dům, prostějovská Koliba U Tří králů nebo Sousedský pivovar Bašta), je to vlastně jen ochucený světlý ležák. Pivo je to sladové, s tóny bylin a rostlinné dužiny (kde člověk i tu opuncii najde), trochu i pikantní. Vcelku fajn, pro Mexičany asi dobrý.

Od plzeňského Ravena jsme konečně ochutnali i jeho základní pivo, Sky APA. Je chmelově citrusová, lehce bylinná a zemitá. Slušně sladová i slušně hořká, ruší jen trocha pachuti (vlastně spíše „pavůně“) připomínající obilné slupky. Jinak ale v pohodě pivo. Povedla se i Blond IPA s americkými chmely, sladová i citrusová, s lehkými pryskyřičnými a borovými tóny. Hodně hořká, velmi dobře pitelná. Zatím se se nám zdá, že Ravenovi se piva daří výrazně více než jeho předchůdci Blahovaru.

Zkusili jsme i Vídeňský speciál od Valáška. Těžko říct, jestli jde jen o silnější verzi vídeňské dvanáctky, či o úplně jiné pivo, ale vzhledově vypadá docela podobně. Je sladové, karamelové, lehce toustové a chmelově kořenité. Ale je i docela máslové, zřejmě jde zrovna o nějaké prokletí světlých třináctek. Nic moc, takový průměr. Dali jsme si po letech i polotmavou třináctku, a ta nám sedla ještě o něco méně, s tóny celeru a trochy jablek. Snad jde jen o jednorázové škobrtnutí, jinak nám piva od Valáška v poslední době chutnají moc.

Jak jsme se obávali o kvalitu únětických piv po úmrtí vrchního sládka Vladimíra Černohorského, zdá se, že to byly jen plané obavy. Dvanáctka je i teď velmi dobrá a desítka ještě o něco lepší, parádní (před lety nám výrazně více chutnala dvanáctka, ale v poslední době nás většinou víc baví krásně vyladěná desítka). Povedl se i letošní Vánoční speciál – moc hezky chmelený (skoro jako by chmelového aroma bylo více než v minulých letech) a velmi dobře pitelný.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…