Falkon Strong Ale, Permon Hopper i Angry Beer, Nomád Zaříkávač, Blahovar Stout a další nová piva

sepsal Marley

11. června 2015 v 10:45

Měli jsme v posledních dnech poněkud napilno, v pátek i sobotu Pivobraní, následná pracovní cesta Bludice do Krakova a zdejší pivní průzkum (snad z toho bude i nějaký článek), navíc s sebou přivezla hromadu piv z polských minipivovarů (v Polsku jsou lahvová piva mnohem zajímavější než u nás). A teď příprava na Festival minipivovarů na Hradě. Ale konec plácání, tady jsou slibované pivní novinky.

Sokolovský pivovar Permon v posledních týdnech pořádně zabral a chrlí jedno pivo za druhým. Začíná třeba sérii u nás populárních jednochmelových piv, prvním pivem z této řady je Hopper Citra. Světlá patnáctka, krásně svěže citrusová, lehce s tóny žlutých melounů a manga. Sladová, slušně hořká, výborně pitelná. Klobouk dolů, doufáme, že takhle budou vypadat i další Single Hopy. Dalším novým pivem je Angry Beer, dvojitá IPA. Karamelové a toustové pivo, s tóny pryskyřičnými a borovými, též i kandovaného a lesního ovoce. Sladší a zároveň slušně hořké, moc dobře se pilo. Styloví puristé, kterým se na dvojitou IPA zdá málo hořké a moc sladké, si ho mohou hodit třeba do univerzálního stylu American Strong Ale. Krom nových piv přišel Permon i s novým designem – tácky, sklenice, láhve i víčka nesou logo „Permon craft brewery“. U nás to asi nějak zásadně nezabere, ale na zahraniční pivaře by mohlo.

U Permona ještě chvíli zůstaneme. Ve spolupráci s létajícím pivovarem Nomád (který přestal vařit svá piva v Děčíně) přišel s pivem Zaříkávač chmele (jedná se o mírně upraveného Pelikána – desinformace, nejedná), má 110 jednotek hořkosti. Pivo je to výrazně citrusové, pryskyřičné, s lehkými tóny manga, zároveň sladce karamelové. Hořkost je dle očekávání velmi vysoká a také trochu drsnější. V závěru je znát i alkohol, což se u takto silných IPA většinou nestává. Jinak je to ale povedené pivo, moc dobře se popíjí.

Plzeňský Blahovar uvařil lehčí Stout. Je pražený, kávový, slušně hořký. Přímočarý, čistý a velmi dobře pitelný stout. Další nová piva od Blahovaru jsme ochutnali na zmíněním Pivobraní, více o nich snad v zítřejším reportu.

Snaží se i průmyslové pivovary. V rámci Cesty pivních znalců připravil pivovar Černá Hora  pivo Witbier Blonde, tedy belgický Wit. Pivo je to ovocně jablečné, s tóny pomerančů i lehce banánů, je též obilné, docela kořeněné s koriandrem i hřebíčkem, trochu peprné a pikantní. Sladší, jen nepatrně kyselé, docela dobře pitelné. Trochu chutná jako by bylo říznuto bavorskou pšenicí, možná je to použitím pšeničného sladu místo nesladované pšenice (alespoň z popisku piva to tak vypadá).

Létající Falkon vzal opět novinky po dvou. Jeho American Strong Ale je silná tmavá devatenáctka, karamelová i pražená, hodně chmelově aromatická – s pryskyřicí, citrusy i nějakým tím tropickým ovocem. Slušně hořké pivo, a ač se na počátku zdálo, že jde trochu o dort pejska a kočičky, tak se nakonec popíjí velmi příjemně, je to povedený netradiční kousek. Druhé pivo je Metropolitan Session IPA, vydatně chmelená světlá dvanáctka. Je obilná, máslová a kvasnicová, sice slušně hořká a docela citrusová, ale celkově působí dost nedodělaně. Tohle nás vůbec nezaujalo, podivné hůře pitelné pivo, zatím od Falkona asi nejhorší.

Nedávno vznikl nový českopolský létající pivovar Pol A Czech. My měli tu čest potkat jedno z jeho prvních piv, CaMoSi Session IPA. Jak název napovídá, jedná se o pivo z chmelů Cascade, Mosaic a Simcoe, což je dosti silná sestava. Pivo je to hodně karamelkové i máslové, docela málo ovocné, znát je trocha pryskyřice, ruší i tóny obilných slupek. Nepovedené a skoro nepitelné pivo, bohužel. Možná se na tom podepsalo i to, že bylo vařeno v Letohradském Jelenovi, odtud už přišly mnohé hrůzy.

Ochutnali jsme i  Českou mouchu z létajícího divnopivovaru Moucha. Tento pivovar vaří piva v Chýni, ale část piv se prodává pod jménem Chýně, naopak Moucha prodává část piv z Chýně pod svým jménem. Překvapilo nás, že se pivo dalo docela pít a nemělo žádnou výraznou vadu.

Zmíníme i pár nově ochutnaných starších piv. Bohemia Pale Ale od Antoše je fajn zajímavě chmelené pivo, ale před lety nám chutnalo víc. No Idols! Rye IPA od Clocka tentokráte skoro chyběl říz (s tím má bohužel Clock občas problémy, potkali jsme i pivo úplně ploché), tedy to bylo trochu na úrovni anglického Cask Ale, nicméně svěží a příjemné chmelení to zachránilo, velmi dobře se pilo. Podobný problém s řízem byl i u Clocka APA, ten byl i chuťově plošší oproti dřívějším várkám, ale jinak čistý, fajn. Všerad India Pale Ale byla tentokráte krom citrusů i docela peprná a pikantní, ne úplně taková líbivka jako obvykle, ale nás bavila, pila se dobře. Zkusili jsme podruhé Poctivou světlou jedenáctkudvanáctku z Vyškova a musíme říct, že nejde o moc povedená piva, příště raději sáhneme po Gambrinusu.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…