Dubnové novinky - Nomád, Les Moules, Strahov a Valašská pivnice

sepsala Bludice

17. dubna 2012 v 9:23

Už dlouho jsem zde nezveřejnila žádnou pohádku o tom, co nás v posledních týdnech zaujalo, potěšilo, pobavilo, či zklamalo. Tímto článkem se tedy toto delší mlčení pokusím napravit. O tom, co nás zaujalo v měsíci březnu, zde již psát nebudu… je to promlčené a taky jste si tento příběh mohli přečíst v Nachmelenu na Scuku. Hupsneme rovnou do měsíce dubna, na jehož začátku jsme se vrátili z pivně lyžařského zkoumání piv Rakouských.

Hned po návratu jsme si zaskočili do Pivní rozmanitosti ochutnat nová točená piva a vyzvednout si zamluvený a velmi vydařený Nakuřovaný Jantar ze Zámeckého pivovaru Chyše. Na čepu jsme ochutnali nové pivo od létajících Nomádů. Tentokrát to byl povedený stout Black Lady. Lehčí a dobře pitelný stout s příjemnými kávovými a praženými tóny. Po rakouských a německých pšenicích, na kterých jsme přežívali celý předchozí týden, to byla vítaná změna.

V úterý před a poté i po párování piv a sýrů (k této akci se vrátím v některém z následujících článků) jsme v Pivní rozmanitosti na čepu ochutnali nové Czech IPA čtyřnásobně Kazbekem chmelené (tedy nejchmelenější verzi). Toto pivo již je podobnější stylu IPA. Výrazně hořké, výrazně kořenité, ale zároveň s bohatým sladovým základem. Velmi dobré, ač pro mě stejně favoritem zůstává nejméně chmelená varianta. Tento pátek ji na čepu nahradila verze trojnásobně chmelená.

Poslední novinkou od Nomáda, kterou jsme v posledních dnech ochutnali, byl Black Hawk black IPA z nové várky. Již na začátku března jsme ochutnávali první pokusnou várku tohoto piva, která mi svou hořkostí příliš nesedla. Od nové várky jsem tedy čekala podobné ladění do extrémní chmelové hořkosti, o to větší bylo mé nadšení z ochutnaného kousku. Nový Black Hawk je nádherně komplexní black IPA, které je na jedné straně tvořena citrusově a pryskyřičně chmelovými tóny a na straně druhé pěkně doplňována čokoládovými a kávovými tóny sladů. Vynikající pivo, které je momentálně na čepu v Pivní rozmanitosti.

Nomád nám těch piv v poslední době nadělil požehnaně a to už jsou prý na cestě další kousky. Máme se tedy na co těšit :) Mimochodem Pivní rozmanitost přes Velikonoce prodělala několik změn (k lepšímu samozřejmě). Stěny jsou nově vymalované a jednu starší polici s pivy nahradil stolek a dvě lavičky na sezení.

O Velikonocích jsme samozřejmě testovali celou řadu velikonočních piv. S některými vás seznámil již Bořík ve svém článku. Já osobně bych ještě doplnila především Velikonoční pivo ze Strahovského kláštera, na které jsme si zašli přímo na Strahov. Strávili jsme zde dva velmi příjemné večery sezením na luxusní zahrádce. Poprvé to bylo nad Úřednickou IPA a podruhé právě nad Velikonočním pivem. Pokud jej ještě mají na čepu, zaskočte. Určitě stojí za ochutnání. Momentálně jej mají i na čepu Zubatého psa.

V období Velikonoc se také na čepu v restauracích a v lednicích pivoték objevil Witbier od Matušky. Velmi pitelné a osvěžující pivo s lehce pšeničnými obilnými tóny, tóny pomerančové kůry a citrusy, vanilkou a kořeněnými tóny.

V restauraci Les Moules nasadili na Velikonoce těžký kalibr Kasteel Cuvée du Chateau s 11% alkoholu, který byl inspirován chutí piva zrajícího 10 let. My jsme tak využili příležitosti a do Les Moules zaskočili na našich pivních výpravách poprvé. Restaurace je to pěkná, útulná a nekuřácká, bohužel však spíše orientovaná na turisty a bohatší klientelu. Například cena ležáku od Staropramene se zde pohybuje okolo 70Kč. A v době naší návštěvy byly právě Staropramen a Stella Artois piva, která nejčastěji číšnice roznášely hostům restaurace. Na čepu zde ale mají také velmi dobrý Roland de Flanders, který speciálně pro Les Moules vaří v pivovaru Van Steenberge.

My jsme si v Les Moules připadali trochu jako moulové. Hned po vstupu nás zaskočila číšnice dotazem, zda máme rezervaci. Odpověděli jsme upřímně, že nemáme, a že jdeme jenom na pivo. Tak trochu jsme čekali, že budeme jako neperspektivní zákazníci vykázáni z podniku, ale číšnice byla velmi příjemná, vysvětlila nám, že pokud to jde, na bar lidi neusazují, protože se jim pak špatně obsluhuje a usadila nás hned vedle vchodu ke stolu s výhledem na bar. Nikomu nevadilo, nebo lépe řečeno, nikdo nám nedával najevo, že by mu vadilo, že si zde to své jedno pivo cucáme téměř hodinu.

A nutno říci, že na Cuvée du Chateau bylo co vychutnávat. Krásně plné a komplexní pivo. Vůně sušeného ovoce (rozinky, švestky), čokolády, lehce kávy, s alkoholovou likérovou linkou. Celkově vůně připomínala portské víno, či sherry. V chuti karamelové, čokoládové, kávové, sušené ovoce. Dlouhé čokoládové doznívání kombinované se sušeným ovocem. A alkohol byl překvapivě dobře skrytý. Pivo jsme navíc dostali ve sklenici speciálně pro něj určené.

O Velikonocích jsme také zaskočili prozkoumat nově otevřenou Valašskou pivnici, které se nachází kousek od Strahovského kláštera. V neděli odpoledne jsme zde překvapivě byli téměř jediní hosté. Hospůdka je to pěkná a útulná. Nachází se ve sklepních prostorách. Stoly i lavice jsou vyrobené z masivního dřeva. Výzdobu místnosti doplňuje několik rámů se starými českými pivními etiketami… velmi pěkná a zajímavá výstavka :) Na čepu jsou zde piva z Valašského pivovaru BON. Ležák byl velmi dobře pitelný s drsnější chmelovou hořkostí. Tmavý speciálpšeničné pivo nebyla špatná, ale mohla být lepší :) Tmavý speciál byl poněkud kyselejší a pšenice byla téměř bez řízu. Cena piv je, na to že se jedná o turistickou oblast, velmi slušná. Ležák a tmavý speciál si dáte za 36Kč a pšenici za 38Kč. K jídlu si zde můžete dát několik studených pochutin k pivu, ale také valašskou kyselicu, hovězí guláš, či halušky. Ideální místo ke klidnému posezení nad pivem s přáteli. Nevýhodou (alespoň pro nás) však je to, že pivnice je zřejmě celá kuřácká (soudě podle popelníků na stolech).

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…