Deset ejlů v Pivní rozmanitosti

sepsala Bludice

27. dubna 2012 v 14:58

Tak a je tu opět článek o další akci, kterou uspořádala Pivní rozmanitost. Tentokrát to byla degustace na téma ejlů. A tento můj oblíbený český patvar používám záměrně, neboť degustace se týkala především českých představitelů této velmi rozsáhlé skupiny piv. Obecně lze říci, že tuto skupinu piv charakterizuje použití svrchního kvašení… nu, ale aby to nebylo tak jednoduché, vše má své výjimky, které potvrzují pravidlo. A tak jsou jako Ale označována i piva, která jsou kvašena nejprve svrchně a poté dokvašována za studena spodním kvašením, případně kvašena kombinací ejlových (svrchních) a ležákových (spodních) kvasinek, ba dokonce bývají kvašena v některých případech pouze spodními kvasinkami.

My jsme však degustaci neměli komplikovanou takovýmito zákeřnými hybridními pivy a ochutnávali jsme naopak zcela typické zástupce českých ejlů. Českých vzorků bylo devět a pro porovnání následoval desátý zahraniční kousek. Degustace byla opět částečně slepá. Názvy jednotlivých piv byly tajné, ale podle chuti a komentářů Dana Šabíka, který nás opět degustací provázel, nebylo těžké jména některých ochutnaných piv uhodnout. Opět jsme dostali za úkol vyplnit bodové hodnocení piv a na konci degustace se hodnocení všech účastníků zprůměrovala a bylo vyhlášeno pořadí piv. Nutno opět dodat, že hodnocení nebylo zcela nezávislé a všichni účastníci byli samozřejmě ovlivněni reakcí svého okolí.

Prvním pivem večera byl American Pale Ale Kocour Sumeček (11°, 4,2%). Osobně mám pro toto pivo slabost. Je lehké, osvěžující a dobře pitelné. Ochutnávaný vzorek velmi lákavě voněl – ovocné tóny tropického ovoce, citrusy. Měl příjemné dlouhé doznívání, optimální plnost a celkově to bylo fajn harmonické pivo. Mnozí z nás jej také podle chuti a indicií poznali. V celkovém i v mém hodnocení stanul na pěkném třetím místě. Pohodový ejlík.

Na první vzorek navázal další reprezentat American Pale Ale Matuška California (12,5°, 5,1%). Musím se přiznat, že jsem toto pivo mnohokrát neměla, ale při několika příležitostech mi velmi chutnalo. Pravdou je, že je toto pivo poněkud kvasnicovější, což mi u něj ale nijak výrazně nevadilo. Vzorek, který jsme měli na degustaci mi však příliš nesedl. Vůně byla spíše výrazně obilná a lehce až kukuřičná, ovocné tóny se projevovaly velmi slabě. V chuti opět obilné, kukuřičné, nějaký ten diacetyl a velmi lehká ovocná linie. Ochutnaný kousek zkrátka příliš neoslnil. A navíc mám pocit, že jej ani nikdo nepoznal, což by svědčilo ve prospěch domněnky, že šlo pravděpodobně o nějakou nepovedenou várku. Celkově se umístil na osmém místě (u mě na místě sedmém).

I třetí vzorek byl představitelem American Pale Ale – Joe's Garage California Ale. Ve vůni je výrazná sladová linie, lehce karamel, obilné tóny, velmi jemné citrusy, výrazně pryskyřičně borovicové tóny. Chuť nebyla žádný velký zázrak, ale doznívání bylo krásně výrazné a dlouhé s tóny chlebové kůrky, což tedy není chuťová charakteristika, kterou by člověk u APA očekával, ale mě osobně pivo bavilo. Celkově (i u mě) se pivo umístilo na čtvrtém místě.

Čtvrtý vzorek jsme podle popisu a chuti poznali snad téměř všichni. Jednalo se Primátor English Pale Ale (12°, 5%). Vůně vzorku byla prostě ležáková, ba co hůř nepříjemně zatuchlá. V chuti nebylo pivo o moc lepší. Prostě klasický ležák navíc s pro mě velmi nepříjemným kovovým nádechem. A jak tak koukám do zápisků z října minulého roku, tak Primátor EPA jako ležák chutnal tehdy a chutná tak i dodnes. Tento skvost celkově (i u mě) stanul na devátém místě.

Následoval Amber Ale z Radničního pivovaru Jihlava (14-15°, 5,5%), u kterého se žádné výrazné zlepšení nekonalo. Na degustaci jsem si říkala, že jde možná o nějaký zkažený vzorek, či špatnou láhev, ale koukám, že toto pivo mi příliš nezachutnalo ani v minulosti, ač mnoho piv z tohoto pivovaru mám ráda. Vůně byla šrotová, sušenková a především vůně odlakovače na nehty… fuj. A můj celkový dojem z piva rozhodně nezachránila jeho chuť. Celkově sedmé, pro mě osmé místo.

Šestý vzorek byl Purkmistr Velikonoční Amber IPA (13°, ?%). Musím se přiznat, že mě u tohoto vzorku již nejspíš dohnala rezignace nad „kvalitou“ ochutnávaných piv a nezapsala jsem si žádné poznámky. Bodové hodnocení vůně i chuti mám stejné jako u Matuškovy Californie. Celkově (i u mě) se pivo umístilo na šestém místě.

Situaci nezachránilo ani následující Dobřanské hořké pivo (15°, ?%). Vůně piva byla vyloženě nepříjemná, jevila známky oxidovaného piva, papírové a lepenkové tóny. A v chuti nezajímavé, už si to ani nepíšu, pouze si zoufám nad stavem českého minipivovarnictví. Nicméně Dan Šabík nás utěšuje tím, že toto pivo je za normálních okolností velmi dobré. Tato várka se prostě nějak nevydařila. Celkově (i pro mě) páté pivo.

Osmý vzorek Tlustého Netopýra (17°, 6,7%) poznala většina účastníků. Kdo jej nepoznal podle charakteristické chuti, chytil se podle indicií. Přece jenom IPA vyrobená s přídavkem žitného sladu není zcela běžné pivo. Tlustý netopýr nezklamal. Vůně citrusová a ovocná. V chuti kombinace sladových a karamelových tónů s citrusovými a grepovými tóny chmelů. Navíc příjemné dlouhé doznívání. Velmi vydařené pivo. Celkově i pro mě první a nejlepší pivo degustace.

Tlustý netopýr nás tedy trochu povzbudil, ale pouze do chvíle, kdy se k nám dostal devátý vzorek degustace – Vyškov Amber IPA (14,2°, 6%). Ve vůni něco neuvěřitelného. Hadr, houba na nádobí, papír, lepenka, mýdlo. V chuti kov a saponát. Vyškovské Amber IPA jsme dřív měli dvakrát na čepu a vždy to bylo dobré pivo. Nic, o čem by člověk psal domů rodině, ale také ne nic vyloženě nepříjemného. Obávám se, že tady pivu neudělaly dobrou službu lahve z čirého skla. Po pár týdnech stání na regálu je pivo zralé na spláchnutí do záchodové mísy. Celkově i pro mě poslední místo a nejhorší pivo večera.

Dostáváme se tedy k desátému vzorku, který reprezentoval zahraniční Ale. Jednalo se o dánský Kissmeyer Red IPA (15,5°, 7%). Příjemná tmavší a karamelovější IPA. Nepatří k těm nejlepším, které jsem ochutnala, ale je velmi dobře pitelná a má krásné doznívání. Celkově i pro mě až druhá za Tlustým netopýrem.

Po degustaci český ejlů mě popadl trochu smutek. Nebyla to tedy rozhodně žádná sláva. Nicméně výborných českých ejlů není málo. Připomeňme si například nedávno objevivší se black IPA Nomád Black Hawk, či slavnou Černou raketu, originální Czech IPA od Nomáda, skvělou podzimní várku November Ale ze Strahova, Raptora od Matušky, klasické IPA ze Strahova, částečně českého Kocoura Christmas Ale a tak dále. Jen kdyby těch kapek bylo víc :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…