Čtyři valentýnská piva aneb Něco pro dámy i pro pány

sepsala Bludice

17. února 2012 v 13:56

Díky Barboře Polákové už zajisté všichni uživatelé sociálních sítí ví, že Valentýn je jen reklamní bublina. Reklamní předvalentýnské masáži prostě neunikne nikdo. I já jsem tak trochu v hloubi duše doufala v nějaký ten pěkný dáreček… Co třeba taková Křišťálová dekorace v podobě holubic od značky Baccarat za pouhých 4500Kč? :)) S valentýnskými lákadly vyrazili do boje i vinaři… Pobavilo mě víno LOVE 69 pro ty bohatší a Vino Tinto pro ty finančně méně šťastné (ovšem šťastně zamilované). „Absolutní menšina vyznávající trendy piva“ si pak mohla na Valentýna zakoupit speciální srdíčkovou valentýnskou edici 24 K GOLD FAUST. Velmi „vkusné“. Pro ty, kdož by tento pivní skvost neznali, přidám informaci, že se jedná o světlý ležák se šupinkami 24karátového zlata za 349Kč. No nekupte to! Za tuto pěknou cenu se můžete vžít do role Tywina Lannistera (řekněme, že vaše exkrementy budou cennější než obvykle).

Mezi valentýnskými pivními lákadly se však letos objevily i zajímavější počiny. Pivovar Vyškov připravil novou várku svého svrchně kvašeného piva. Po jemnějším Jubileru IPA je to tentokrát drsnější Jubiler Amber IPA. Tato várka byla připravena právě na svátek svatého Valentýna (14.2.2012), čemuž odpovídá i extrakt původní mladiny 14,2% :) Oproti první várce je výrazněji chmelená s kořenitě chmelovým doznívání.

Pivovar U Medvídků letos opět uvařil svůj Valentýnský ležák. Můžete si jej dát v pivovárku, nebo koupit v lahvi. Pivo jest to osvěžující a pitelné, sladové, lehce kyselejší s tóny ibišku (možná i nějaký ten šípek jsem v něm cítila) a bylinek. Chmelová hořkost je nízká. Barva piva je roztomile načervenalá a pěna je prostě růžová. Zkrátka a dobře pivo pro dívky, ženy a dámy. Pánové si mohou při návštěvě Medvídků dát například X33, který je opět na čepu.

S růžovým valentýnským ležákem přišel také sousedský pivovar Bašta. Pivo má červenou barvu a růžovou pěkně stabilní pěnu. Ve vůni méně výrazně a v chuti výrazněji jsem cítila především maliny, v chuti také lehce medové tóny. Chmelová hořkost je o něco vyšší a díky ulpívání se s dalšími doušky zvýrazňuje. Díky příjemnému řízu je pivo dobře pitelné.

Jihoměstský valentýnský Cherry Beer mě zklamal. Vzhled pěkný, vůně je příjemně sladová, s klasickými tóny banánů, citronů a lehce koření, lákající k napití. V chuti bylo pro mě toto pivo ale dosti nepitelné. Výrazně sladké s kyselými limonádovými třešňovými tóny. Působilo na mě podobně jako zdejší Wit Beer. Rozhodně to nejsou piva, která bych vyhledávala. Ještěže jsem si aspoň trochu spravila chuť Winter Bockem.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…