Craft House Prague - nový pražský mnohopípový bar

sepsal Marley

18. dubna 2016 v 14:46

V Praze nám vyrostl další pivní bar, veřejnosti své dveře otevřel tuto sobotu. Najdete ho přímo v centru na Navrátilově ulici (pro foodies – hned naproti Miyabi), nedaleko dalších podniků jako je U Šumavy nebo Illegal Beer. A ve stejném bloku domů, jen z druhé strany, sídlí Novoměstský pivovar. Začíná se nám ta Praha pěkně zahušťovat. 

My na obhlídku terénu vyrazili už v pátek. Majitelé baru Kirill a Semion nás totiž spolu s dalšími pražskými blogery (tedy vlastně Pivním Filosofem), obchodními partnery a svými známými pozvali na předotevření. Vše už ale v té době fungovalo v normálním režimu, nebyla to žádná speciální párty s něčím navíc. I za to pivo jsme si zaplatili, takže nešlo o žádné uplácení :)

Podnik je to pěkný, jednoduše a moderněji zařízený, jak už je u dnešních „craft beer“ barů zvykem. Barpult s výčepem je hned u vchodu, moc pěkně udělaný, jen se u něj nesmí nahromadit moc lidí, pak se boxují s nově příchozími :) Jinak tu jsou dvě místnosti se stoly, není to zde největší, ale ani nejde o nějaké mini komůrky typu bývalá Pivní mapa.

Výčepních kohoutů v baru najdete 27, ale piv je na nich jen 25. Z jednoho totiž bude vždy téci Cider (teď je to anglický Aspall) a z dalšího káva extrahovaná studenou vodou (cold brew coffee), sycená dusíkem. Zatím je z průmyslové zrnkové kávy, je to i tak zajímavé a fajn, v budoucnu by mělo jít o kávu čerstvou z české pražírny. Co se piv týká, tak na první pípě najdete pivo čepované dusíkem a posledních šest na samostatné pivní tabuli je zase vyhrazeno na extra silné kousky. Většina čepovaných piv pochází z Česka a Polska, najdete tu ale i speciality z dalších zemí, například Německa, Dánska, Kanady či Nizozemí.

Výběr českých piv je velmi dobrý – potkáte zde Matušku, Hendrycha, Falkona, Albrechta či Ravena. Polsko zastupují pivovary AleBrowar, Beer Bros, Pinta a Brodacz. Polská piva si podnik přiváží sám, takže v nabídce určitě přibudou i další pivovary. Orientace na Polsko je rozhodně fajn, protože rozmanitost a vlastně i kvalita tamní minipivovarské nabídky naši domácí scénu hravě překonává.

Jelikož česká čepovaná piva jsme všechna znali, vrhli jsme se hlavně na zahraniční kousky. Příjemný byl Helles od německé Camby, krásně ovocný silný australský Pils ze spolupráce Camby a australského Prancing Pony i lehká a velmi pitelná APA Signature od kanadských Steamworks. Poláci byli skvělí – jemný „nitro“ stout Brodacz Silk Afro, hořká a citrusová americká IPA Brodacz 60 nebo parádní silná IPA Crazy Mike od AleBrowaru. Potěšili i Beer Bros – výborný imperial stout One at All připomínal polské baltské portery a velmi zajímavý byl divočejší silný porter Smoke on the Porter s několika druhy nakuřovaných sladů a uzeným čajem lapsang souchong. Na závěr jsme se vydali do Dánska – na ovocnou bombu Amager Gluttony a moc hezky vyladěného Viking Chili Stouta od Hornbeer s chilli papričkami, čokoládou, kávou, lékořicí i vanilkou (seveřané takové kombinace prostě umí). Celkově nádherná sestava, takovou sérii povedených piv jsme u nás snad ještě nezažili. Komu nestačí 25 piv z čepu, může vybírat z desítek lahvových kousků, některé z nich jsme u nás ještě ani neviděli.

Zajímavě vypadá i nabídka pochutin k jídlu. Doma vyrobené jednohubky s několika pěkně vyladěnými kombinacemi, se slušnou porcí zeleniny, třeba s rybami, šunkou či wasabi. Našim favoritem byl tatarák z lososa s mangem, příjemný a jemný, chuťové buňky neunavující. Nevíme, jestli už je nabídka finální či se to ještě ladí, ale vypadá rozhodně zajímavě. Určitě nám to do moderního pivního baru sedí více než nějaké nakupované polotovary.

Není 25 piv na čepu moc? Podnik sice není zase tak velký, ale na druhou stranu je jen o trochu menší než Beergeek Bar a tam se 30 piv stíhá vyčepovat obstojně. Tady v Craft House je oproti Beergeeku snad ještě více silných a hodně chmelených piv a ta by něco vydržet měla. Každopádně bude záviset na návštěvnosti, ceny jsou vzhledem k lokalitě a sortimentu spíše nízké, takže by se sem lidi mohli naučit chodit.

Na webových stránkách podniku se už objevil seznam čepovaných piv se všemi informacemi, snad bude i pravidelně aktualizován. Doufáme, že se Craft House bude dařit, protože barů s rozmanitou nabídkou výborných piv není nikdy dost.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…