Co ochutnat na Slunci ve skle?

sepsal Marley

18. září 2014 v 10:07

Už se nám to blíží. Za dva dny vypukne v Plzni festival minipivovarů Slunce ve skle, v našich končinách akce s největším výběrem čepovaných piv na jednom místě. Pokud máte volnou sobotu či ještě váháte, tak rozhodně neváhejte, za návštěvu to zde určitě stojí. Podobně jako minule s Festivalem minipivovarů na Pražském hradě jsme si řekli, že zkusíme sepsat pár doporučení, co ochutnat – přeci jen vyznat se v zhruba sedmdesáti pivovarech a dvou stech točených pivech není žádná sranda. 

Jak festival probíhá?

Podobně jako většina festivalů – přijdete a začnete pít pivo :) Vstupné žádné, jen pokud nejste příznivci kelímků, je vhodné si s sebou vzít pivní sklenici. Ale i když člověk zapomene, nic se neděje, řada pivovarů zde prodává své pivní sklo.  Můžete též zvolit degustační 1/8 l skleničku, kterou je možné za nějakých padesát korun zakoupit. Doporučujeme přijít co nejdříve, ideálně na otevření v jednu, později odpoledne zde už bývá hodně plno a večer je to docela masakr. Pro lepší obraz o tom, jak to na akci vypadá, si můžete přečíst naše reporty z předminuléhominulého ročníku.

Co ochutnat?

Seznam piv a pivovarů, které bychom doporučili k vyzkoušení je trochu podobný tomu, který jsme psali k festivalu na Hradě, ale přeci jen jsme od té doby ochutnali něco nových piv a též některé pivovary na Slunci nejsou, jiné se naopak oproti Hradu přidaly.

Zejména doporučujeme

  • Klášterní pivovar Strahov – nebudeme se opakovat, prostě povinnost. Snad na nás večer něco zbude, rádi bychom si u strahovského piva užili zasloužený odpočinek po ochutnávání nám neznámých piv.
  • Zámecký dvůr Všeradice – o Všeradovi jsme tu psali už mnohokrát, o moc lepší ležáky v Česku nenajdete, i IPA je bezva.
  • Matuška – že je Matuška prostě skvělej říká skoro každý a my s tím musíme souhlasit. Možná má některá piva trošku sladší, ale tak krásně čistá a aromatická…
  • Zhůřák – netradiční a často opravdu výtečná piva, bez výjimky svrchně kvašená a často slušně chmelená. Na čepu bude mít třebas výtečnou Bad Flash IPA či Kazbekian Smoke Out Ale.
  • Létající pivovar Falkon – někdy nám jeho piva sednou více, jindy trochu méně, ale bývají prostě dobrá, zejména ta silnější. Pokud se zde objeví novinka milk stout Kamšot, tak neváhejte, je výtečná.

Za ochutnání stojí

Černí koně

  • Blahovar – plzeňský létající pivovar by dle stránek festivalu měl mít na čepu několik zajímavostí, jsme na ně zvědavi.
  • Purkmistr – piva z Purkmistra, krom výtečného tmavého ležáku, nás v poslední době tolik nezaujala, ale nakuřovaná 14% by nemusela být vůbec špatná.

A pokud s nespokojíte s nabídkou českých pivovarů, bude zde na čepu i řada zahraničních piv. Třebas německá – nakuřovaná piva z Schlenkerly, ležáky z Mahr's Bräu či pšenice Schneider Weisse. Dále tu najdete například slovenský Kaltenecker, skotský BrewDog či americký Flying Dog. Slunce ve skle navštíví i vietnamský pivovar Hoavien se svou světlou dvanáctkou, ale jak se známe, tak nám na něj ani letos kvůli ochutnávání zajímavějších piv nezbude čas.

Takže my už bojový plán máme, nezbývá než si jít festival v sobotu řádně užít. Na jaká piva se těšíte vy? Máte tip na nějaký nový zajímavý pivovar, který by stálo za to vyzkoušet?

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…