Co ochutnat na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě?

sepsal Marley

12. června 2014 v 9:45

Zítra a pozítří pivaře opět čeká pivní svátek – Festival minipivovarů na Pražském hradě, jeho již třetí ročník. O žádné akci jsme před jejím vypuknutím ještě takto nepsali, ale Jižní svah nás inspiroval svým nedávným přehledem vín k ochutnání na festivalu Praha pije víno. Co chvíli se nás někdo ptá, jak to vlastně na Hradě probíhá, co si tam dát… no, na stránkách festivalu toho zase tak moc nezjistíte. Pokud chcete vědět, jak to na festivalu vypadalo dříve, můžete mrknout na naše reporty z prvníhodruhého ročníku.

Jak festival probíhá?

To asi každý tuší, zaplatíte vstupné (350 Kč), dostanete festivalovou skleničku s ryskou někde kolem jedné deci a jdete se zdegustovat. Nezapomeňte, že v osm festival končí a žádné prodloužené dopíjení do pozdních nočních hodin jako na jiných festivalech se konat nebude. Též je omezen počet vstupenek, sice nejspíše budou stačit, ale stejně doporučujeme raději přijít dříve než později.

Co s sebou?

Jednoznačně pitnou vodu v dostatečném množství. Co se jídla týká, tak s nějakými foodies hody nepočítejte, nabídka jídla zatím vždy byla hodně omezená. Takže s sebou ideálně něco pečiva, sýrů, případně zeleniny, aby si člověk i mohl zneutralizovat chuťové buňky. Samozřejmě je možnost festival opustit (při vstupu totiž dostanete klasický festivalový náramek na ruku) a zajít někam na baštu do restaurace (v blízkosti jich ale bohužel moc není). Je zde celkem dosti travnatých ploch, takže nějakou dekou na sezení rozhodně neprohloupíte. Není zde žádný velký stan či jakékoliv jiné přístřeší, takže pokrývka hlavy či deštník se mohou dle počasí hodit.

A co si dát za piva?

Přes 70 pivovarů a více než 140 druhů piv, to je celkem slušný výběr a člověk se v tom může celkem snadno ztratit. Je sice možnost ochutnat vše, ale pravděpodobně někde po první čtvrtině už ani nebudete vnímat, co vlastně pijete, a konce byste se možná ani nedožili :) Takže jsme pro vás vybrali pár pivovarů, jejichž piva patří k těm nejzajímavějším.

Které pivovary neminout:

  • Matuška – Má smysl něco dodávat? :) Navíc by zde měl mít „cask“ ESB, čepovaný ze soudku samospádem.
  • Kláštěrní pivovar Strahov (Svatý Norbert) – Není co řešit, lepší pivovar v Praze nenajdete, možná ani v celé ČR.
  • Zámecký dvůr Všeradice (Všerad) – Nová hvězda mezi minipivovary, parádní spodně kvašená piva i IPA.
  • Břevnovský klášterní pivovar – Výtečná IPA i ležáky a famózní Imperial Stout… ale těžko říct, jestli bude na čepu :)
  • Zhůřák – Nový pivovárek produkující zajímavé a často skvělé ejly.
  • Únětický pivovar – Jedny z nejlepších českých ležáků… ale těm, kteří je neznají, doporučujeme zajít do nějaké pražské hospody, kde jsou na čepu. Jedna deci vám rozhodně stačit nebude :)
  • U Fleků – Kdo by neznal Flekovský ležák? Zde si ho můžete dát v klidu bez davů turistů.

Dále určitě neprohloupíte s těmito pivovary:

  • Antoš Slaný – Zde musíme doporučit zejména skvělé ejly všech možných barev a stupňovitostí.
  • Šumavský pivovar Vimperk – Silnější piva zde opravdu umí, jejich Bocky jsou moc fajn.
  • Valášek – Dobrá piva z Vsetína, ale občas jsou i úplně skvělá.
  • Pivovar Chyše – Výborná a dobře vyladěná spodně kvašená piva.
  • Létající pivovar Nomád – Jeden z nejpokrokovějších českých pivovarů, nebojí se dělat ani různé divočiny, některá piva se povedou opravdu náramně.
  • U tří růží – Sem tam se jim něco nevydaří, ale často jsou zde piva naopak dokonalá.

Skvělá piva můžete najít i u pivovarů:

Určitě se najdou i další pivovary, které stojí za zkoušku, ale jejich piva jsme měli jednou dvakrát, takže toho o nich mnoho napsat nemůžeme. Špatné pivovary vypisovat nebudeme, přeci jen je naděje, že se od naší poslední ochutnávky zlepšily. A pokud na nějaký takový narazíte a pivo bude nedobré, směle ho vylejte… život je příliš krátký na pití takových kentusů :)

Festivalu se už nemůžeme dočkat a pevně věříme, že se vydaří minimálně stejně jako vloni a předloni. Pokud by nás někdo hledal, v sobotu se asi budeme válet na dece někde blízko stánků s pivy, fotit vše možné a zuřivě čichat k pivům.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…