Clock Zmikund Rišaví Ale, Litovel Ale, jihlavský Ahtanum, třikrát Wywar a další nová piva

sepsal Marley

23. července 2015 v 11:09

Tak jsme se živí a zdraví (ztráty byly jen lehké na technice) navrátili z našeho pravidelného jedenáctidenního výletu po bavorských pivovarech. Ale s články z tohoto putování vás budeme otravovat zase někdy později, dnes tu máme pár řádků převážně o pivech, které jsme zkusili těsně před naším odjezdem a už jsme o nic nestihli napsat.

Začneme tím nejzajímavějším, ejlem od potštejnského Clocka, druhým pivem připraveným ve spolupráci s Opráski sčeskí historje. Prvním byl nakuřovaný weizen Nakuoření Huz, takže je logické, že na řadu nyní přišel Rišaví Zmikund. Je to rovnou dvacítka, Imperial Red Ale. Pod názvem Imperial Red Ale si lze představit asi cokoliv, od silně chmelené červené IPA, po hutné sladové červené Irish Ale. Zmikund je chmelený slušně, s výraznými ovocnými tóny zejména jahod, objevují se i třešně, borůvky, maliny či pomerančová kůra. Je nasládle karamelový, hodně hořký, vyvážený a nebezpečně pitelný. Parádní pivo, asi zatím nejlepší, co Clock uvařil.

Potkali jsme průmyslový AleLitovle, už jsme ani nečekali, že se to stane – čepoval se skoro výhradně jen na Moravě. Je to polotmavá čtrnáctka, sladová a karamelová, s lehkými tóny mandarinek, jahod i třešní. Sladší, středně hořká, docela dobře pitelná. Jen ta hořkost je taková drsnější a trochu do kořenitých tónů, jako by byla chmelena na hořkost nějakým českým chmelem či extraktem. Ale na český průmyslový ejl to ujde, měli jsme tu mnohem horší výtvory.

Radniční pivovar Jihlava přišel s dalším Single Hopem, nyní se na řadu dostal méně známý americký chmel Ahtanum. Pivo je to sladové, s tóny citrusů – limetek, mandarinek, grepů i citrónové kůry. Jemně bylinné, trochu peprné, docela hodně hořké. Čisté a velmi dobře pitelné pivo, prostě další povedený jihlavský jednochmel. Jen nechápeme, koho z pivovaru napadlo začít nyní lahvovat piva do zelených lahví. Další vítězství marketingu nad inteligencí.

Z pivovaru U Bizona jsme ochutnali zajímavě vypadající silný ejl Pig Tail, chmelený pouze Equinoxem. Pivo s tóny citrusů, tropického ovoce i bylin, bohužel ale výrazně karamelkové a sladší. Docela bylo znát i máslíčko, celkově takové divné pivo, průměrně pitelné. Takže tady ani Equinox, se kterým jiné pivovary vaří skvělá piva, nepomohl. Už si ani nevzpomínáme, kdy jsme z Čižic měli nějaké pivo, které bylo opravdu dobré.

Od slovenského pivovaru Wywar jsme potkali hned tři piva. Nejvíce nás zaujal Letní ejlík, příjemně sladový, medový, s tóny broskví, limetek či grepů, pohodový, dobře pitelný. Pak to byla IPA 15 Years In Hell (uvařená k patnáctému výročí kapely See You In Hel), slušně hořká, s tóny mandarinek, borovice, pryskyřice i citrusů, trochu osobitá, ale fajn. Nejméně nás bavila Lianka, lehčí American Amber Ale, hodně tmavý, ovocný, s tóny toustů i chlebové kůrky. Takové zvláštní pivo, celkově to dohromady moc neladilo. Nepomáhal ani nízký říz, který je u Wywaru skoro pravidlem. Sice jsme ještě od tohoto pivovaru neměli žádné přímo nepovedené pivo, ale do úrovně nejlepších ejlů to bude chtít ještě nějaké to ladění.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…