Břevnovský Whisky Stout, Matuška & Burger Mozaika, Falkon Superfly a nálož dalších novinek

Marley

22. srpna 2014 v 10:15

Nedávno jsme psali, že pivovary s novinkami přes léto trochu polevily. Koncem léta ale jako by se snažily vše dohnat, takže v posledních dnech jsme naráželi na jedno nové pivo za druhým. A piva to nebyla jen tak obyčejná, řada z nich byla zajímavá a na Česko netradiční. Nu, dost tlachání, pojďme se na ně podívat.

Břevnovský klášterní pivovar přišel s novým pivem, ale ne tak ledajakým – minulý týden do lahví stočil Russian Imperial Stout Barrel Aged, tedy upravenou verzi svého imperial stoutu dozrávanou v dubovém sudu, konkrétně v sudu po skotské whisky. Takových piv je u nás zatím jako šafránu, krom pár malých jednorázových várek se mezi veřejnost více dostal jen Dalího Vykulenec – Pardubický Porter, který Černokostelečtí nechali zrát pár měsíců v sudu po červeném víně. Ale zpátky k břevnovskému stoutu – pivo je černé jako noc, má jen velmi nízkou hnědou pěnu. Ve vůni dominuje hořká čokoláda, tóny whisky s kouřem a rašelinou, též i něco dřeva, vanilky a alkoholu. Chuť je podobná, doplňuje ji nízký říz a plnější tělo. Doznívání je dlouhé a moc příjemné, v závěru zůstává v ústech hřejivost s chutí whisky a všudypřítomné hořké čokolády. Za nás opravdu výtečné pivo, taková prostě milujeme.

Když se v hospodách objeví nové pivo z pivovaru Matuška, házíme všechny povinnosti za hlavu a běžíme ho ochutnat. Nyní to ale bylo složitější, neboť pivo uvařil jen pro nový pražský podnik Mozaika Burger & Co. Pivo jsme si nechtěli nechat ujít, takže nezbylo než se obětovat a zaskočit na nějaký ten burger. Mozaika je hezká moderní restaurace, opravdu příjemná, s milými číšníky a číšnicemi, možná jen trochu z hlasitosti hudby bychom ubrali. Nabídka burgerů je zde rozmanitá – klasické hovězí, kapří, se sekanou či kuřetem. Námi vyzkoušené burgery hovězí Mozaika i kapří Třeboň byly parádní, hezky chuťově vyladěné a šťavnaté. Za tohle si rádi trochu připlatíme. A Matuškovo pivo Mozaika se k oběma dobře hodilo. Je chmeleno novým americkým chmelem Mosaic, který si v zahraničí brzy získal oblibu a nyní se začíná čím dál častěji objevovat i u nás. Mozaika je hodně citrusová, s citrónovou kůrou, limetkami a grepy, doplněna o tóny lesního ovoce a bylin. Příjemná a svěží, jen nás trochu rušily kvasničné tóny. Matuška sice umí lépe, ale i tak je Mozaika lepší, než naprostá většina české pivní produkce. Po troše doladění by to mohlo být parádní pivo.

U Matušky ještě zůstaneme. V baru Chýše jsme si minulý týden dávali Summer Ale, přišel nám tentokráte takový šťavnatější, s výraznými tóny ananasu a manga, též i s neobvyklou chmelovou chutí na pozadí, která nám připomínala výše zmíněný Mosaic. Až zpětně nám došlo, že šlo o novou zřejmě jednorázovou verzi Summer Ale, u které byly tradičnější odrůdy Simcoe a Colombus nahrazeny právě Mosaicem a novozélandskou Motuekou. Bylo to výtečné a skvěle pitelné pivo.

Pivovarský dům uvařil pivo Grodziskie, objevilo se snad teprve podruhé, po několika letech. Jedná se o polský pivní styl, lehkou nakuřovanou pšenici, která na konci minulého století prakticky vyhynula a v posledních letech se pomaličku vrací k životu. Grodziskie od Pivovarského domu je hodně pšeničné, chlebové, s obilnými tóny, slad je vyrovnán střední chmelovou hořkostí s bylinným charakterem. Uzené tóny jsou spíše na pozadí, znát jsou i kvasnice a něco ovocného banánového aroma. Zajímavé a dobře pitelné pivo. Tento pivní styl by se u nás měl vařit častěji.

K příležitosti dvou let působení na české pivní scéně připravil létající pivovar Falkon pivo Superfly. Mělo by jít o india saison, tedy mix IPA a saisonu. Pivo je peprné, lehce kořeněné, obilně sladové s tóny medu, chmelově citrusové a bylinné. Hořkost má střední a pitelnost výbornou. Hodně povedený kousek.

Před pár dny jsme skočili na druhou návštěvu nového pivovárku Šedivák, Tentokráte byla na čepu krom desítky i dvanáctka. Desítka byla podobná jako minule, se stejně „zaprděnou“ vůní, ale jinak nějaká taková chutnější a harmoničtější. Dvanáctka byla výrazně chmelová – bylinná, kořenitá, zemitá i peprná, obilně sladová a hodně hořká. Měla lehký broskvový nádech, který je obvyklý třeba v hornofalckých Zoiglech. Trošku drsnější pivo, ale i tak dobře pitelné. Za ceny kolem dvacky to jsou fajn piva, ale ta zahrádka před hospodou je prostě škaredá, dlouho bychom tu sedět nevydrželi.

Létající pivovar Pivečka připravil Summer IPA, své druhé pivo, tentokráte vařené ve Vesnickém pivovaru Ohrada ve Vískách. Je hodně pomerančové, mandarinkové i grepové, k tomu i něco manga a kandovaného ovoce, je i pěkně sladové s toustovými a karamelovými tóny. Je sladší, ale zároveň více hořké, takže se ve výsledku pije docela dobře. Ale na léto by sedělo možná něco lehčího.

Pro brněnskou Ochutnávkovou pivnici uvařil pivovar Lucky Bastard pivo Pirate Loot. Tedy pivo bylo vařeno už před pár měsíci, ale bohužel se zkazilo, nyní se ale naštěstí druhá várka vydařila. Mělo by jít o anglickou IPA z 19. století, i když 100% plzeňského sladu v tom vypadá docela zvláštně. Pivo je hodně sladové s obilným nádechem, chmelově pikantní, kořenité a zemité. K tomu něco kvasnic, citrusů a marmelády, též je znát i lehká mineralita. Zajímavé pivo, ale i přes vyšší hořkost je celkem sladké, takže se zase tak moc dobře nepije.

Ve Vyškově přišli s novou verzí piva Altbier z řady Cross the World, chmel Hallertauer Tradition v ní byl nahrazen moderním ovocným chmelem Hallertau Blanc. Možná se i upravoval recept, pivo nám přišlo o trošku světlejší. Pivo je opět výrazně karamelové, též dosti ovocné – ananasové, meruňkové, mandarinkové, angreštové, celkově to s lehkou sladkostí připomíná bonpari. Je lehce chmelově bylinné a středně hořké. Příjemná líbivka, ale düsseldorfským Altbierům se už moc nepodobá. Minulá verze nám chutnala trochu více.

V Úněticích opět uvařili náš oblíbený žitný Posvícenský speciál. Letos je hodně sladový, nasládlý, opět s příjemnými tóny žitného chleba a nádechem ovoce. Hořkost se nám zdála letos o něco nižší, pitelnost je slušná. Dobré pivo, ale minulý a zejména předminulý rok nás zaujalo víc, to jsme se po něm mohli utlouct. 

Z nového pivovaru Clock jsme konečně ochutnali i pivo vařené přímo u nich v pivovaru (na počátku ho totiž vařil Letohradský Jelen). Jejich Clock American Pale Ale je pivo s výraznými tóny toffee a karamelu, příjemně ovocné s citrusovou kůrou, mangem a melouny, též i slušně hořké. Fajn pivo, ale přišlo nám ještě takové nevyladěné. Každopádně pivovar Clock vypadá sympaticky a zatím jsme na něj slyšeli jen chválu, takže rádi ochutnáme jeho další piva, třeba nám sednou o něco lépe.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii