Břevnovský Pšeničný Bock, slovenská 27°, Kapr a nové pivovary Kynšperk a Slavkov

sepsal Marley

29. března 2013 v 9:40

Tak je tu opět nepravidelný páteční pivníkův guláš. Dnes tu budeme mít nová a zajímavá piva z různých koutů republiky a i něco od sousedů z východu.

Překvapení nám přichystal Břevnovský klášterní pivovar. Uvařil pivo, které se dokonale hodí do nynějšího studeného počasí – Pšeničný Bock. Pivo má výrazně kořeněné aroma s kvasnicemi, banány i trochou citrónů. Má hutnější sladově pšeničné tělo a příjemné dlouhé doznívání. Není to tak voňavé pivo jako řada jiných Weizenbocků, ale i tak je to na české poměry vydařené pivo.

Pivovar Kaltenecker má na Slovensku dobrou pověst, je považován snad za nejlepší zdejší pivovar. Nás jeho piva nikdy příliš nezaujala, sice byla většinou dobře pitelná, ale žádný zázrak. Skvělá byla jen Double IPA No Limit, na které se podílel maďarský pivovar Hopfanatic. Tento týden se ale na čepu v Pivní rozmanitosti objevila opravdová bomba, pivo Brokát B27 Old Beer. Jak název napovídá, má stupňovitost 27 a k tomu drsných 10,5% alkoholu. Jde o nejsilnější slovenské pivo a jako by to nestačilo, byly do sudů přidány i další přísady jako jsou smrkové větve, jalovec či koriandr. Dle informací pivovaru toto pivo leží v sudech půl roku a z toho poslední dva měsíce je umístěno v dubových sudech po tokajském víně. Při pokusu zařadit toto pivo do nějakého pivního stylu by se orosil nejeden stylový fanatik. Tato dvacetsedmička má výraznou vůni po sušeného ovoci s trochou karamele a čokolády, k tomu navíc „uleželé“ aroma, nakyslé octové a dřevité. Má plné nasládlé tělo a v chuti ona kyselost není prakticky vůbec znát. Doznívání je velmi dlouhé, zde se konečně výrazně projevuje alkohol a též pražené tóny. Opravdu zajímavé pivo, takhle nějak si ta stará a uleželá piva představujeme. Klobouk dolů!

Minulý měsíc byl otevřen nový pivovar ve Slavkově u Brna. A jeho pivo se podařilo ulovit baru Napalmě. Na čepu se před pár dny objevila pšeničná dvanáctka bavorského typu s názvem Slavkovské bílé. Hezky ovocně aromatické pivo s banány, jablky a citróny, k tomu se přidává pšeničné sušenkové tělo s hřebíčkem a trochou kvasnic. Jediná chyba na kráse je opravdu výrazná hořkost, která je celkem rušivá. Je to snad nejvíce hořká pšenice, jakou jsme kdy měli. Ale pitelná ve výsledku je a našli se i lidé, kterým naopak ta hořkost v pšenici vyhovovala.

Další pivovar byl otevřen tento měsíc v západním cípu republiky v Kynšperku nad Ohří. Nám se od něj zatím podařilo ochutnat pivo Zajíc světlý ležák, v Pivní rozmanitosti i U Slovanské lípy. Příjemné, lehce plnější a velmi dobře pitelné sladové pivo s trochou kvasnic a lehkou až střední chmelovou hořkostí. Povedený ležák. Kynšperk je další pivovar, který by stálo za to v budoucnu navštívit.

A závěrem jedna ne tak zásadní informace – v Praze byl v pondělí otevřen podnik se zajímavým názvem Kapr v medu. Jelikož inzeruje 5 českých piv a nachází se kousek od pivotéky Base Camp, rozhodli jsme se mu podívat na ploutev. Z venku zůstala výzdoba po předchozí hospodě V Lochu, uvnitř to je celkem pěkný spíše podzemní podnik. Z pivních speciálů se ale vyklubala piva skupiny Lobkowicz. Nu, ta nás sice většinou nenadchnou, ale aspoň ani neurazí. Jídelníček vypadá celkem zajímavě, české klasiky a k tomu pár netradičních věcí… třeba kapr v medu :) Tak toho jsme si prostě dát museli. A chutnal opravdu dobře. Obsluha byla velmi milá a přátelská, ochotně nám pověděla vše o pivech a plánu pravidelně střídat lobkowiczké speciály. Jen bohužel celý dojem poněkud kazil fakt, že je hospoda zcela kuřácká – při našem odchodu někdy po sedmé hodině už zde začala atmosféra trochu houstnout. Škoda, jinak bychom sem na ochutnávku sezónních speciálů (a samozřejmě kapříka) chodili rádi. Pozn. Po pár měsících byl podnik Kapr v medu uzavřen.

A 2. dubna přijde Hostivar.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…