Bezové „pivo“ aneb ideální nepivní nápoj na léto

sepsal Marley

4. června 2017 v 11:37

Sháníte na léto poctivou limonádu, ideálně s trochou alkoholu, ale ty běžně dostupné jsou buď nedobré a nebo předražené? Vyrobte si vlastní, není to vůbec náročné.

Do vaření domácího piva se nám ani po těch letech moc nechce (máme tak rozmazlené chuťové buňky, že bychom museli většinu svých výtvorů vylít), ale s kvašením experimentujeme rádi. Konec loňského jara a začátek léta jsme věnovali výrobě domácích kvašených limonád a v následujících řádcích se podělíme o naše poznatky.

Začneme základním receptem, který je jednoduchý a jehož výsledky jsou často nejlepší. Vše co potřebujete, jsou květy bezu, citrón, převařená voda, čerstvé pekařské droždí (tedy výrobek z kvasnic svrchního kvašení) a nějaká větší nádoba (zavařovací sklenice, džbán, hrnec). Po dvou dnech kvašení a pár dnech v lednici či ve sklepě je hotovo, podrobný popis najdete zde. Lze samozřejmě připravit větší i menší množství, ale nezapomeňte poměrově upravit i ostatní suroviny, včetně droždí.

Náklady na půllitrovou láhev jsou pod dvě koruny, tedy prakticky nula nula nic. Limonáda je příjemně perlivá a měla by obsahovat, pokud jsme správně počítali, zhruba dvě procenta alkoholu – tedy stejně jako třeba radler. Hlavní výhodou oproti domácímu vaření piva je, že limonádu prakticky nelze pokazit. A také se na rozdíl od domácího piva skoro nekazí – po půl roce skladování ve sklepě při teplotách do 15°C byla naprosto v pořádku. Nyní po roce měly poslední dopíjené lahve sice trochu diacetylu (máslový nádech), ale jinak stále v pohodě, rozhodně ne zkažené.

Určitě si říkáte, co všechno lze použít místo bezu. Zkoušeli jsme hodně různých přísad, ale bez vycházel nejlépe. Fajn byla i verze s lipovými květy (použili jsme cca 50 gramů lipových květů na 4,5 litru vody – zkoušeli jsme i experimenty s medem, ale o moc lepší to nebylo, škoda medu), kopřivová už trochu zvrhlá (80 gramů mladých kopřivových lístků na 4,5 litru). Vcelku zajímavý byl pokus s divokými (ptačími) třešněmi (350 gramů lehce rozmačkaných třešní s peckami na 4,5 litru), ale z kvašení ovoce už různé pachuti mohou vzniknout, takže jen na vlastní nebezpečí. Každopádně bez je prostě jednička.

A co když chceme limonádu trochu silnější? Lze přidat tak o polovinu více cukru a nechat kvasit o něco déle (cca 3 dny), výsledek je stále fajn (dostanete se někam na 3 % alkoholu). Přidání dvojnásobku cukru oproti základnímu receptu (500 g na 4,5 litru) je už trochu riskantní, i při dalším kvašení jsou láhve hodně nasycené a limonáda se nenalévá úplně se snadno (může se i stát, pokud prvotní kvašení neprobíhalo ideálně, že láhev vlivem vysokého tlaku praskneú. Pokud chcete v limonádě krom lehké kyselosti i trochu sladkosti, lze část cukru (až polovinu) zkaramelizovat – cukr s trochou vody na plotně zahřát, až zhnědne a většina vody se vypaří, a následně přidáním trochy vody a ohřátím z této hmoty udělat opět tekutinu.

A to je pro začátek vše. Nějaké dotazy? Napište nám do komentářů. My teď jdeme na lov bezu, je třeba si udělat pořádné zásoby na léto :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…