Beznoska APA, Radniční Cascade, Fruit Ale, Falkon #3 a dvě od Tří růží

sepsal Marley

17. května 2013 v 9:50

Tentokráte v pátečním přehledu nových piv to máme hezky půl na půl rozděleno mezi Prahu a zbytek republiky. Většinou jsou to piva svrchně kvašená a slušně chmelená… tedy ráj pro většinu pivních nadšenců.

U Tří růží uvařili hned dvě nová piva. Prvním z nich je American Amber Lager, spodně kvašený polotmavý speciál. Chmel je z něj cítit pořádně – výrazně bylinně, tak trošku zvláštně. V chuti se přidává lehká kořenitost a karamel, hořkost je na ležák celkem vysoká. Zajímavé pivo, pije se dobře… k doporučovanému burgeru by se mohlo opravdu výtečně hodit. Druhým pivem je Irish Ale, svrchně kvašená čtrnáctka. Velmi ovocné pivo (převládají meruňky, broskve a pomeranče), sladově toustové a karamelové, trošku nasládlé… s příjemný dlouhým dozníváním, které je zakončenou náznakem čokolády a praženosti. Dobré a zajímavé pivo, snad kapku vyšší říz by mu slušel.

Se svojí troškou do mlýna přišel i prosecký minipivovar Beznoska. Uvařil svůj první ejl, konkrétně se jedná o American Pale Ale. Toto pivo nás překvapilo už vzhledem – bylo brutálně zakalené, nebýt pěny, vypadalo by spíše jako pudink. Na to jsme u ejlu narazili poprvé :) Nicméně kvasnice se v chuti a vůni neprojevily tak moc, jak jsme se báli – pivo bylo hezky citrusové, lehce bylinné… k tomu ony kvasnice, které přidávaly pikantní peprné tóny. Většinou máme raději čistší APA, ale ani tohle nebylo špatné.

Další pokusy se svrchně kvašenými pivy dělají Lobkowiczové ve Vysokém Chlumci. Přišli s novinkou Fruit Ale – polotmavým ejlem s příchutí višní. Byli jsme celkem napjatí, zda to bude klasický ovocný kentus typu Opat či něco trošku více seriózního. Višně jsou z piva cítit opravdu pořádně, přebíjejí prakticky vše ostatní, jen na pozadí je možná troška karamelu. V chuti je též višňové, ale takové lehce sirupové, cukrově nasládlé. Trošku to vyrovnává střední až nižší hořkost, ale celkově pivo není tolik harmonické a ani nějak dokonale osvěžující. Na druhou stranu se ale pít v pohodě dá, mohlo být o hodně hůře.

Konečně se nám povedlo ochutnat čtvrté pivo ze série Post Apocalyptic AleRadničního pivovaru v Jihlavě. Tentokráte se ke slovu dostal americký chmel Cascade, který stál u zrodu moderních aromatických ejlů. Pivo je hezky citrusové, lehce se objevují i tóny jiného ovoce, je též bylinné až pryskyřičné, na pozadí vykukuje slad. Má lehce vyšší hořkost a dobře se pije, teď na jaře je to ideální společník. Jihlava nám těmito Single Hop Ale dělá velkou radost… jen je škoda, že člověk bude po roce při pití posledního kousku těžko vzpomínat na ten první :)

Falkon uvařil další, tentokráte již třetí verzi své Stalker IPA. Opět hezky chmelově ovocně citrusové pivo, převážně grepové, s nějakou tou pryskyřicí a bylinami… má příjemné sladové tělo s trochou karamelu, je více hořké a skvěle pitelné. Znovu je trošku jiné, než předchozí dvě várky, ale dobré je obdobně. Jen tak dále.

Sokolovský Permon začal lahvovat svoji novinku Stout do skleněných lahví. Etiketa je taková trošku decentnější, než je u permoních lahví zvykem, čekali jsme spíše nějakého Leprikóna :) Pivo je to hezky čokoládové, kávové a pražené, též znatelně ovocné – broskve a sušené ovoce… možná nám na čepu přišlo kapku lepší, ale i tak rozhodně doporučujeme tohle pivo zkusit, je to jeden z mála u nás dostupných Stoutů s dobrým poměrem cena / výkon.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…