Beskydská Spring IPA, Ali Ale, kounický English Porter a další novinky

sepsal Marley

28. března 2014 v 9:43

V posledních týdnech se vyrojilo poměrně velké množství nových a zajímavých piv. Sice nás žádné z nich úplně neodzbrojilo, ale některá určitě minimálně za ochutnání stojí.

Skupina hospod sdružená v Alianci P.I.V. si nechala uvařit vlastní pivo v Břevnovském klášterním pivovaru. Jejich jarní Ali Ale je světlá svrchně kvašená dvanáctka, hodně ovocná – voní a chutná po tropickém i kandovaném ovoci a citrusech, je lehce bylinná, zároveň i dosti sladová a nasládlá. Pije se dobře, ale možná s trochu menší sladkostí by byla lepší.

Jarní ejl připravil i Beskydský pivovárek z Ostravice. Tato Spring IPA je plná citrusů, bylin, tropického ovoce, je též slušně sladová s trochou tónů karamelu a chleba. Je trochu sladší, ale střední hořkost to celkem dobře vyrovnává. Příjemné pivo, ale musíme se přiznat, že minulý rok nám jiné beskydské ejly chutnaly trochu více :)

Série Post Apocalyptic Ale z Radniční Jihlavy pokračuje dál, v minulých týdnech se objevila várka s chmelem Simcoe. Nám se kvůli dovolené málem podařilo ho propásnout, naštěstí jsme ale ulovili poslední výškrabek ve Volvox Globratoru. Je to opět výrazně chmelené pivo, znatelné jsou grepy, citrusová kůra, pryskyřice s nádechem borovice, je lehce sladové s trochou obilí a kvasnic. Hořkost je trochu drsnější, pivo je celkem fajn. Ale je to už celkem dlouho, kdy nám pivo z této série chutnalo opravdu hodně.

Úplná novinka to není, ale v Praze se toto pivo objevilo asi poprvé. V Krkonošské hospůdce čepovali India Pale Ale od bohumínského Skřečoňského Žabáka, dle pivovaru jde o šestnáctku s deseti procenty alkoholu, což je tedy zřejmý nesmysl. Pivo naštěstí na 10% alkoholu nechutná (alkohol v něm není cítit vůbec), je hezky ovocné – nejvíce se objevuje tropické ovoce, grepy a další citrusy, přidává se i chmelová bylinnost a pryskyřičnost. Je sladové a nasládlé s tóny toustů a karamele, hořké je trochu více. Celkově je takové lehce drsnější a méně uhlazené, ale stejně se pije dobře.

Tmavá třináctka Kancléř ze Slavkovského pivovaru též není úplná novinka. Pivo je to karamelové, pražené, s trochou sušeného ovoce, třešní a švestek. Je též slušně chmelené s tóny bylin a citrusové kůry. Příjemný a dobře pitelný speciál.

K příležitosti 180 let založení pivovaru uvařil havlíčkobrodský Rebel nový Výroční speciál. Tato polotmavá osmnáctka ležela tři měsíce, je slušně chmelená, kořenitá až peprná s nepříjemných zatuchlým / hadrovým nádechem. V chuti je hodně sladová, karamelová a sladší, spíše více hořká, sladkost chvíli zůstává na jazyku. Z našeho pohledu nevyvážené nic moc pivo, tento nepříjemný zatuchlý nádech jsme našli tak v polovině případů při pití piv od Rebela… trochu připomíná plesnivost / houbovost, kterou lze najít v pivech od Opata.

Brněnský Lucky Bastard uvařil k příležitosti Svatého Patrika pivo Dry Stout. Je to hodně pražený stout, lehce až do tónů kouře a kávy, trochy pražených oříšků. Je trošku méně plný, pije se dobře. Je bezva, že v něm na rozdíl od některých dřívějších piv z Lucky Bastarda nejsou žádné nepříjemné a výrazně rušivé tóny.

Jedno z nových piv, ve které jsme vkládali největší naděje byl English PorterKounického pivovaru. I když při bližším pohledu už tak anglicky nevypadá – s chmely Premiant a Simcoe či mnichovským sladem. Pivo je to hodně pražené, lehce až do uhelných tónů, je v něm znát i spálený karamel, trocha třešní, švestek, pomerančové kůry a chmelové bylinnosti. Na počátku nám přišlo pivo moc fajn, ale s delším popíjením se projevuje sladkost, která začíná být celkem rušivá. Trochu škoda, i když je chuť příjemná, tak pitelnost tak dokonalá není.

Velkorybnický Hastrman se vrhl na anglická piva. Uvařil dvojici Temný Bitter a Mild Ale. Temný Bitter je díky nezvyklému přídavku praženého ječmene celkem tmavý, je hodně topinkový, karamelový až karamelkový, lehce oříškový a ovocný… a celkem dosti kvasnicový. Ani týden v lednici nepomohl, aby se kvasinky usadily. Celkově zvláštní a nepříliš dobře pitelné pivo, které se Bitteru ani jinému anglickému pivu moc nepodobá. Mild Ale byl hodně podobný, jen místo karamele v něm byly zvláštní tóny jakoby ovesné kaše, zřejmě z přidaných ovesných vloček. Kvasnic v něm bylo ještě více, a i když jich bylo plné pivo, tak jich na dně zůstal ještě centimetr. Osobité, divné a nijak extra dobře pitelné pivo, které současné Mildy nepřipomíná ničím. Hastrman je takový opravdu zvláštní pivovar.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…