Bernard Bohemian Ale, Komár APA, Albrecht Sum Ale a další pivní novinky

Marley

29. srpna 2014 v 10:45

Dnes tu pro vás máme poslední prázdninové zápisky o nových pivech. Pár piv je lehkých, další zase docela silná, stejně tak tu máme piva minipivovarská i průmyslová. Prostě vyvážené zpravodajství.

O tom, že pivovar Bernard chystá ejl, se mluví už mnoho měsíců, vlastně asi i let. A nyní jsme se dočkali – do hospod a pivoték se dostal Bernard Bohemian Ale. Dle všeho jde o ejl belgického typu, s 8,2% alkoholu, s cukrem a koriandrem. Je koriandrový opravdu pořádně, ve vůni prakticky nic jiného není, jen trocha sladkosti a karamelu. V chuti opět dominuje koriandr, dále je tam sladký slad, karamel a trocha ovoce, zejména pomerančová kůra, v závěru se ještě přidává alkohol. Celkově je to prostě takový úder koriandrovým kladivem. Úplná tragédie to není, pít se dá, ale je to trochu promarněná příležitost. Výrazně ubrat koriandru, trochu přidat chmelu či víc prokvasit a mohlo by to být moc fajn pivo. Jinak na etiketě se dočtete, že je pivo dokvašováno v láhvi, což v tomto Bernardově podání znamená pasterizaci a přidání asi tak tří kvasnic.

Česká pivní scéna se rozrostla o další pivovar bez pivovaru. Domovar Komár připravil svoji veřejnou prvotinu v pivovaru Clock a nazval ji prostě Komár APA. Na první přivonění byla skvělá – plná mandarinek, pomerančů, bylin, hezky svěží. V chuti navíc i příjemně toustově sladová a lehce grepová se spíše vyšší hořkostí. Jen nám trochu vadily pikantní kvasinky – po chvíli začaly zatlačovat ovocné vůně do pozadí, takže už to nebyl takový požitek. Ale celkově to bylo fajn pivo, dobře pitelné.

Na léto pivovar Frýdlant připravil osmičku Albrecht Sum Ale. My na ni narazili až nyní, koncem prázdnin. Je příjemně citrusová, lehce bylinná, obilně sladová. Je lehká a pije se dobře, jen hořkost je na náš vkus trošku drsnější a lehce ulpívá na jazyku. Každopádně ale na 3% alkoholu je to povedený počin.

U Bulovky po letech uvařili Stout. Kdysi se nazýval Export Stout, nyní už jen Stout, ale pravděpodobně jde o stejné či podobné pivo. Je to šestnáctka, hodně čokoládová, slušně ovocná s převládajícími fíky a rozinkami. Znát je i karamel a lékořice, pivo je lehce nasládlé. V závěru trošku ruší trocha kyselosti a tónů podobných čokoládovému termixu, ale je to stejně příjemné a dobře pitelné pivo.

Radniční pivovar Jihlava pokračuje ve své řadě piv Post Apocalyptic Ale. Nyní přišel ejl s chmelem Galaxy, ve vůni je plný ovoce, ananasu, marakuji, meruněk i mandarinek, výrazné jsou i bylinné tóny. V chuti je pivo podobné, ale hořkost je trochu drsnější a přidávají se i rušivé tóny karamelek a náznak máslíčka. Celkem pitelné pivo, ale z Galaxy by se určitě dalo vytěžit více. Zhruba stejně nám chutnala  i Motueka z minulého měsíce, měla podobné rušivé tóny, její verze rok zpět nás zaujala mnohem více.

Brněnský Lucky Bastard uvařil pivo CZ-US Ale, jedenáctku s českými a americkými chmely. Není to nic neobvyklého, kombinaci českého a amerického chmele používá řada pivovarů, třebas i Matuška ve své Californii. Pivo je kořenité, mandarinkové a pomerančové, v chuti se přidávají i byliny. Celkem svěží a slušně pitelné, jen závěr mělo spíše kratší a rušila v něm pachuť připomínající obilné slupky.

Ochutnali jsme i relativně novou 450 z pivovaru Svijany. Je chmelově kořenitá a bylinná, obilně sladová, středně hořká, má lehký kovový nádech. Takový celkem pitelný průmyslový ležák, o něco lepší než Máz. Ale nic, co bychom si museli dávat znovu. Což se vlastně dá říct skoro o každém pivu ze Svijan.

Když si nějaká firma nechá uvařit pivo v českém pivovaru, není to nic nezvyklého. Ale když Bludice při návštěvě Bison Ranche v jihočeském Rožnově narazila na pivo z belgického De Proefbrouwerij, trochu ji to překvapilo a jednu láhev přivezla domů na zkoušku. Pivo se jmenuje Bizon Český speciál a je to silný světlý ejl s 8,5% alkoholu. Ve vůni je slušně kořeněné s převažujícím koriandrem, příjemně sladové, lehce ovocné a alkoholové. V chuti se přidávají medové tóny a lehká bylinná chmelovost, vše hezky doplňuje příjemný vyšší říz. Pivo je dobře vyvážené a výborně pitelné. Senzoricky je podobné výše zmíněnému Bernardovi, ale výsledek je prostě o několik úrovní výše. Je sice možné, že de jen o „přebalené“ jiné pivo ze sortimentu De Proefbrouwerij, ale to by nám ani nevadilo, protože pivo přímo od nich u nás stejně nemáte šanci sehnat.

 Narazili jsme i na nové pivo ze Slovenska, Zlatého Bažanta pšeničného. Příliš jsme toho od něj nečekali, doufali jsme, že se bude alespoň dát pít. Na počátku nás uvítal lehký pavilon opic způsobený zelenou lahví (to se nám stalo u pšenice poprvé), ale naštěstí to brzy vyvanulo. Jinak nás ale pivo příjemně překvapilo, je hezky banánové, pšeničně sušenkové s trochou obilných tónů, je i celkem kvasnicové a lehce hřebíčkové. Příjemný vyšší říz, lehká kyselost, celkově dobré a slušně pitelné pivo. Srovnatelné s prvními várkami Krušovického pšeničného, ty nám též přišly fajn. Vlastně jsme celkem dlouho Krušovickou pšenici neměli, snad se moc nezhoršila.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii