Albrecht IPA, Vyškov Polaris, Kocour Saison a řada dalších pivních novinek

sepsal Marley

23. října 2014 v 10:14

Po pár týdnech přicházíme s dalším přehledem českých pivních novinek. Dnes k tomu navíc přidáme dojmy z několika piv z relativně nových pivovarů a též z pár starších piv, která jsme nedávno měli a byla prostě božská, takže je potřeba to vytroubit do světa.

Nová piva

Zámecký pivovar Frýdlant přišel s novinkou Albrecht IPA, polotmavou patnáctkou. Je plná citrusů a tropického ovoce, je i sladová a karamelová. Hořkost má vyšší a pije se výborně, moc takhle dobrých IPA u nás nenajdete.

Vyškov má další novinku, jedenáctku Polaris Ale, nazvanou dle užitého nového německého chmele Polaris. Je květinová a bylinná s trochou citronové kůry, docela karamelová a hodně hořká, hořkost celkem ulpívá. Prostě další „dá se“ vyškovské pivo.

Kocour v říjnu představil novinku Saison, nicméně před čtyřmi lety už Saison s trošku jinými parametry uvařil. Pivo je sladové, obilné, s tóny citrusů, peprnosti i bylin, je též dosti kořeněné. Je zajímavé a slušně pitelné, ale ty čisté a svěží belgické saisony typu Dupont jsou přeci jen trochu jinde.

Potkali jsme i světlou 11 od Lyera z Modravy. Bylinně chmelové pivo s peprným nádechem, sladové s trochou obilných a chlebových tónů. Čisté, svěží, výborně pitelné. Příští léto fakt musíme na Šumavu zajet.

Velkoobchod s pivem Krupička si po břevnovské Nakouřené Karkulce nyní nechal v Třebíči uvařit Karkulku magickou, neboli Bitter Amber Ale. Sladové a karamelové pivo s tóny mandarinek, pomerančové kůry a bylin. Je příjemné, jen by mohlo být o něco říznější.

Beergeek Baru se objevilo druhé „domácí“ pivo, tentokráte to je bezový saison Flower Power. Je bylinný, květinový, lehce peprný, citrusový, jsou znát i tóny bezových květů a stonků. Příjemné, svěží a výborně pitelné pivo. Krom toho se v poslední době dá v Beergeek Baru potkat řada zajímavých zahraničních piv, třebas sladší koriandrový a ovocný tripel Dark Horse Sapient Trip Ale, karamelový a pražený dubbel BrewDog BD Camden 01 či marmeládový a karamelový steam beer BrewDog BD Nottingham 01. A též se zde mihl i Matuška ESB čepovaný anglickou ruční pumpou, byl moc fajn, jak jinak.

Relativně nová

Létající pivovar Prafer Laffe přišel s pivem ESB, tedy silnějším anglickým bitterem. Je sladové, toustové, s tóny broskví, marmelády a karamelizovaného cukru. Na rozdíl od jiných českých pokusů anglická piva docela připomíná, ale není úplně dokonale vyladěné.

Takovou polonovinkou, pár měsíců starou, je vídeňský speciálKynšperka. Je sladový, toustový, lehce karamelový, chmelově bylinný a kořenitý. Neurazí, pije se dobře.

Podařilo se nám potkat pšenici Sedlák z o prázdninách otevřeného pivovaru U Vacků v Chlumci nad Cidlinou. Je obilně pšeničná, kořeněná, lehce kvasnicová, chmelově bylinná, ovocné banánové tóny jsou spíše na pozadí. Celkem pitelné pivo.

Klasiky vrací úder

V Sedmém schodě jsme narazili na Všerada jedenáctku, zrovna den předtím byl stočený v pivovaru a přivezený na prodejnu. Rok se nám nepovedlo ho potkat, takže jsme na něj byli hodně zvědaví. A byla to paráda. Krásně bylinně chmelové pivo s tóny kořenitosti a peprnosti, v závěru i s trochou citrusů. Zároveň příjemně sladové s obilnými tóny, kapku více hořké. Čisté, vyvážené, prostě úžasné. Moc lepších ležáků jsme v životě neměli.

Když jsme poprvé měli Clock American Pale Ale, tak nás moc neoslovil, nebylo to úplně dobře vyladěné pivo. Podruhé už to bylo lepší, pilo se to dobře. Nyní jsme pivo zkusili potřetí a už naprostá spokojenost – je to příjemně chmelově ovocná, čistá, výborně pitelná APA.

Další pivo, které nás letos znovu zaujalo, je Matuškovo Apollo Galaxy. Je bylinné až květinové, docela to připomíná mateřídoušku, svěže ovocné, výborně pitelné. Ani není divu, že na soutěži v Japonsku vyhrálo zlatou. Prostě Matuška.

Nezaujalo

Před dvěma lety jsme ochutnali v sudu dozrávané Barley Wine XXIRadničního pivovaru Jihlava. Bylo vyloženě nechutné, plné tónů odlakovače a nezralých jablek, nedalo se pít, většinu láhve jsme vylili do dřezu. Teď jsme se plácli přes kapsu a dali pivu druhou šanci. Je docela alkoholové, lehce nakyslé, s tóny karamelu, švestek, dřeva i sušeného ovoce. Ale ona zelená jablka s odlakovačem tam na pozadí opět byla, takže pivo nebylo příliš příjemné a moc dobře se nepilo. V Jihlavě se sice zlepšují, ale tímhle tempem bude tohle pivo dobré tak za deset let.

Zajeli jsme opět na skok do Libockého pivovaru. Poprvé jsme potkali dvanáctku Ctirada, byla sladová, karamelová, docela ovocná, zejména jablečná. Pitelnost průměrná. Jedenáctka Šárka byla podobná, jen místo ovoce byla lehce máslová. Nic, co bychom si museli dávat znovu. Příště si při návštěvě tohoto pivovaru dáme asi tankového Vévodu.

V hospodách po Praze se v posledních týdnech objevila řada piv z Balitových valašských pivovarů, nám se zatím podařilo ochutnat jen Radochu 13. Sladová, bylinná, obilná, karamelková a máslová. Nedobré pivo.

Podobně jako Radocha dopadla i Karáskova světlá 11° od chomutovského Karáska a Stülpnera. Celkem fajn  pivo, chmelově kořenité a obilně sladové, jen ho srážely do kolen výrazné tóny másla, skoro až žluklého. Brrr.

Z „na internetech“ docela vychvalovaného 1. selského pivovárku Kroměříž jsme ochutnali hned dvě piva. IPA Vaněk Ferdinand byla divná, s tóny karamelu, toffee, pomerančové kůry, broskví, zejména ve vůni se přidávaly tóny zkvašeného (či až zkaženého) ovoce. Světlý ležák Sedlák dopadl o něco lépe, byl sladový, chmelově kořenitý, jen na pozadí rušily zatuchlé až téměř houbové tóny, drsná ulpívající hořkost též chuti neprospívala. Ale vypít se celkem dal.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…