Aktuálně v Praze na čepu

sepsal Marley

24. března 2015 v 10:09

Dnes tu máme pár slov o našem přehledu aktuálně v Praze čepovaných piv. Pro ty, kteří ho neznají, je to stránka s pravidelně aktualizovaným seznamem piv v našich oblíbených hospodách.

Před pár lety jsme tu měli v databázi šest hospod, časem ale uhynula Merenda a o něco později přestala restaurace Nota Bene aktualizovat seznam čepovaných piv, takže jsme ji též vyškrtli. V posledních dnech jsme ale zapracovali a rozšířili seznam na celých deset sledovaných hospod. Podniky víceméně pravidelně navštěvujeme, takže můžeme říct, že uvedená čepovaná piva vesměs sedí (občas se samozřejmě stane, že některé pivo je po příchodu do hospody už v pivním nebi, ale s tím se nic dělat nedá, aktualizace stránek podnikům nějakou chvíli trvá). Nejaktuálnější seznamy mají asi Zlý časy a Beergeek Bar, tam se změny projevují prakticky okamžitě.

Kontrola změn čepovaných piv probíhá každou hodinu, v seznamu dokonce vidíte, jak dlouho je pivo v podniku na čepu. Můžete tak odhadnout, jak je sud piva čerstvý, ale je třeba to brát s rezervou – někde se naráží několik soudků po sobě, takže stáří nepoznáte. A některé hospody mají i nějaké pivo ve stálejší nabídce (třeba Pivovarský klub opravdu půl roku jeden sud Břevnovského Benedikta nečepuje :) ). Hospody samotné jsou řazeny podle poslední změny na čepu.

V seznamu najdete zmíněný 30pípový Beergeek Bar, který jsme si hodně rychle oblíbili, dále klasiky jako jsou Zlý časy, Pivovarský klubKulový blesk. Máme tam též fajn hospůdku U Vodoucha a její sesterskou U Slovanské lípy (tu bohužel máme trochu z ruky, takže tam zase tolik nechodíme). V přehledu najdete i Zubatého psa, který se nedávno ve Vršovicích přesunul naproti přes ulici (tam to máme taky bohužel trošku daleko). Pak jsme ještě přidali pivotéko-hospůdku Království piva a osobitou knihkupeckou občerstvovnu Volvox Globator. Posledním přírůstkem je náš oblíbený „na jedno po cestě domů“ Malešický mikropivovar.

Pár našich oblíbených podniků nemá pravidelně aktualizované stránky, informace o pivech na čepu se objevují občas na Facebooku – příkladem je třeba Pivní rozmanitost, bar Napalmě či samospádové Dno pytle. Bohužel není v našich silách je do seznamu čepovaných piv přidat, aby to bylo trošku smysluplné a aktuální. Člověk si holt ty fejsbuky musí projít ručně.

V seznamu čepovaných piv jsme nově označili hvězdičkou některá piva jako doporučená, ale samozřejmě nemůžeme ručit za to, že máte stejné chutě, či zda je aktuální várka piva povedená stejně jako ty, které jsme měli my. Ale věříme, že je to lepší doporučení, než náhodný výběr.

Doufáme, že tento náš malý nástroj užijí jak pražští pijáci, tak i pivní cestovatelé, kteří do Prahy zavítají jen občas. Jakékoliv připomínky a dotazy pište do komentářů :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…